Читај ми!

Шта се све крије у колагену – „лепку“ нашег тела са безброј улога

Често колаген препознајете као један од састојака у серумима за лице које користите. Вероватно сте приметили и да је чест састојак суплемената за јачање зглобова. Да ли заправо знате – шта је колаген?

Колаген је најзаступљенији протеин у људском телу, посебно колаген типа 1. Налази се у мишићима, костима, кожи, крвним судовима, пробавном систему... Помаже кожи да одржи снагу и еластичност и да се регенерише, а када су у питању наши зглобови и тетиве, најједноставније речено, то је „лепак" који помаже да се тело стабилно одржава.

Нажалост, губимо колаген како старимо, али одређени извори хране као и суплементи могу нам помоћи да га задржимо што је више могуће.

Колаген се често се назива „комплексним протеином", што није изненађујуће с обзиром да садржи чак 19 различитих аминокиселина.

Колаген у већини ткива животиња и људи има облик ужета, конопца са намотајима и заправо такозвана „микрофибриларна структура" је оно што чини колаген.

Пролин и глицин су примарни типови аминокиселина које се налазе у ланцима колагена и који су важни за наше здравље.

Када смо болесни, под великим физичким или емоционалним стресом тело можда неће моћи самостално да произведе довољно аминокиселина. Телу је тада потребна помоћ из спољних извора, углавном из ваше исхране или суплемената.

Аминокиселине које се налазе у колагену

Пролин: Пролин чини скоро 15 процената колагена. Пролин и глицин, посебно, играју главну улогу у осигуравању несметаног рада организма. Пролин помаже у заштити крвних судова, побољшава здравље зглобова и позитивно утиче на кардиоваскуларни систем.

Глицин: Отприлике једна трећина протеина који се налази у колагену је глицин. Иако је по величини најмања аминокиселина, глицин има важну улогу. Глицин помаже у изградњи здравих ланаца ДНК. Такође помаже у стварању креатина, који промовише здрав раст мишића и повећава производњу енергије током вежбања.

Глутамин: Сматра се једним од најважнијих и најзаступљенијих хранљивих материја у телу. Глутамин се ствара у нашим мишићима и добијамо га из одређених манирница.

Истраживања показују да глутамин има користи за спречавање анксиозности, напетости, поремећаја спавања или несанице, недостатка концентрације, код лоше пробаве, ослабљеног имунолошког система и пада енергије.

Истраживања су показала да има позитивне ефекте на производњу хормона раста, као и да може побољшати аспекте менталног здравља. Азот, који ствара глутамин у великим количинама, такође помаже у зарастању рана и спречава губитак мишићне масе и болове у зглобовима.

Аргинин: Аргинин се разлаже у азот оксид у телу, који је важно једињење за здравље артерија и срца. Такође се показало да аргинин побољшава циркулацију, помаже у јачању имунолошког система и позитивно утиче на мушки либидо.

Пептиди колагена садрже исти тачан скуп аминокиселина и хранљивих материја као колаген, али су прошли процес који се зове хидролиза како би се разбили на краће ланце протеина.

Желатин као један од најстаријих третмана 

Вероватно сте чули да се колаген и желатин помињу у сличном контексту а то је зато што је желатин изведен из колагена - када се колаген разгради, он постаје желатин.

Кости су пуне колагена, а како се кости крчкају у бујону током процеса кувања који се одвија током једног до два дана, колаген се полако разлаже у желатин.

Желатин је заправо био једна од првих намирница коришћених као медицински третман у древној Кини. Одличан је за људе са алергијама на храну или који су преосетљиви.

Као богат извор желатина, извори колагена као што је бујон из костију могу олакшати зарастање слузокоже, што значи побољшање апсорпције хранљивих материја.

*У наредном тексту мини-серијала о колагену, прочитајте како овај комплексни протеин делује на старење и болове.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару