Читај ми!

Међународни дан девојчица у ИКТ-у: Можете све о чему сањате

У Србији и свету се обележава Међународни дан девојчица у информационо- комуникационим технологијама. Циљ је подстаћи веће учешће девојчица и девојака у инжењерским и технолошким областима.

На догађају који је тим поводом одржан у Дому Народне Скупштине присуствовало је 250 девојчица из целе Србије, а свечано га је отворила председница Народне скупштине Републике Србије, Ана Брнабић. Бранабићева је позвала присутне девојчице да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима.

„Желим да вам кажем да ћемо се и ми као скупштина трудити да се још више отворимо за вас, за ваше родитеље, наставнике, професоре, менторе, којима такође захваљујемо што су данас овде са нама и на свом труду, раду и залагању, да би овакве ствари као што имамо данас радили више. Можете све оно о чему сањате, верујте уколико сте посвећени томе, верујете у себе, радите, учите, можете сигурно”, рекла је председница Народне скупштине Републике Србије, Ана Брнабић.

Да следе своје снове и не дозволе да их било шта спута, присутним девојчицама поручио је Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација.

„Техничке науке, нису само за дечаке“, нагласио је министар. „Када сам био директор Канцеларије за ИТ и еУправу, 65% запослених инжењера су биле жене. Захваљујући женама смо дигитализовали Србију. Оне су биле на одговорним позицијама, водиле су најбитније пројекте дигитализације и захваљујући њима остварени су сјајни резултати. Ја сам имао привилегију да радим са њима”, изјавио је Јовановић.

У конкуренцији од 59 радова, победу на овогодишњем такмичењу „Ухвати идеју“ чија је тема била „Девојчице лидери промена”, однеле су ученице Oсновне школе „Бранко Радичевић“ из Новог Сада са радом „Заједно можемо променити све(т)”.

Друго место заузеле су девојчице Oсновне школе „Вожд Карађорђе“ из Ниша са радом „Интерактивна радна свеска”, док су трећепласиране биле девојчице из Oсновне школе „Деспот Стефан Лазаревић” из Београда са својим радом „Девојчице лидери промена”.

Победничким тимовима уручене су вредне награде.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара