Читај ми!

Гугл тврди да њихов нови „Џемини“ ВИ „пажљивије размишља“

Месецима се са нестрпљењем очекивао одговора „Гугловог“ DeepMinda на OpenAI-јев GPT-4. „Гугл“ је коначно објавио модел вештачке интелигенције (ВИ) „Џемини“ за који тврди да има напредне „способности расуђивања“ и да „пажљивије размишља“ када одговара на тешка питања.

Познато је да генерички модели вештачке интелигенције понекад измишљају садржај, које програмери називају „халуцинацијама“. Зато из
„Гугла“ наводе да је нови модел Џемини (Gemini) тестиран на решавању проблема и познавању материје из 57 предметних области, укључујући математику и хуманистичке науке.

Сундар Пичаи, извршни директор „Гугла“ каже да Џемини представља „нову еру“ у вештачкој интелигенцији.

Компанија се определила за опрезан приступ лансирању свог ВИ четбота Бард, описујући га као „експеримент“. Посебно зато што је Бард направио грешку у сопственој демо презентацији, дајући погрешан одговор на питање о простору.

Али сада „Гугл“ излази са громогласним најавама описујући свој нови модел ВИ као „најспособнији“ и сугерише да је способан да на тестовима интелигенције надмаши и људе са највишим квоцијентом.

Џемини може да препозна и генерише текст, слике и звук – али није производ сам по себи.

У ствари, Џемини је основни модел, што значи да ће бити интегрисан у „Гуглове“ постојеће алате, укључујући претрагу и Барда.

Нови Бард појачан Џеминијем у почетку ће бити доступан на енглеском језику у више од 170 земаља, али не и у Европској унији и Британији. Таква одлука је донесена како би се „Гугл“ најпре консултовао са надлежним регулаторним телима.

Трка у вештачкој интелигенцији

Чини се да Џемини поставља „нови стандард“, пошто има способност да учи из извора који нису само текст, већ и слике, сматра аналитичар „Гарнера“, Чираги Декате.

Наводи да би то могло да омогући „иновације које ће трансформисати генеративну вештачку интелигенцију“.

„Гугл“ се до сада борио да привуче толико пажње и толико корисника колико је OpenAI-јев популарни четбот ChatGPT, а сада тврде да најмоћнија про верзија Џеминија надмашује OpenAI-јеву платформу GPT-4 – која покреће ChatGPT – на 30 од 32 широко коришћена академска мерила.

Међутим, нова, моћнија верзија софтвера OpenAI требало би да буде објављена следеће године, а извршни директор Сем Алтман је рекао да ће нови производи компаније учинити да њени тренутни модели изгледају као „необичан рођак“.

Остаје да се види да ли ће недавна превирања у OpenAI-ју – због којих је Алтман отпуштен и поново запослен у року од неколико дана – имати било какав утицај на то лансирање.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара