Читај ми!

Српски тимови постају велесила у светском е-спорту

Видео игре, као најпопуларније активности у слободно време, окупљају више од две милијарде корисника широм света, а тај број и даље расте. Међутим, оно што је некада било само хоби и забава, данас је прерасло у озбиљну индустрију са великим потенцијалом за раст и успех.

Српски тимови постају велесила у светском е-спорту Српски тимови постају велесила у светском е-спорту

Професионални развој е-спорта, е-спорт такмичења, стриминг платформе и виртуелна реалност само су неки од кључних трендова који обликују ову динамичну индустрију. Да се ради о брзо растућој индустрији показује и податак једне водеће платформе за продају видео игара, да је у истом тренутку само једну видео игру (CS:GO) играло 1.239.456 играча.

Гејминг је у последњих неколико деценија, од хобија за појединце и љубитеље нових технологија, еволуирао у снажну индустрију која све више добија на значају. Поједине видео игре постале су толико популарне да су широм света око њих почела да се организују такмичења, на којима се из године у годину додељују све веће награде.

По природи ствари, гејминг је постао својеврстан спорт, тачније, е-спорт, који претендује да постане и једна од дисциплина на Олимпијским играма.

У Србији су већ годинама такмичарски најпопуларније игре League of Legends (LoL) и Counter Strike (CS:TO, CS2). League of Legends је једна од игара која има своје званично такмичење – Esports Master League (EBL), преко кога се наши играчи и тимови квалификују за европско првенство (EMEA Masters), где имају прилику да играју на тренутно највишем нивоу. Такође, и CS2 има свог представника RES Лигу (Relog Electronic Sports) преко које је могуће квалификовати се на један од најпрестижнијих турнира у Counter Strike - ESL Pro Liga.

За све који воле или би волели да сазнају више о теми видео игара, али и о читавој поп култури, право место је предстојећа гејминг манифестација Games.Con која почиње у петак 8. децембра на Београдском сајму, на којем се очекује више од 100 излагача и више од 3.000 гејмера.

„Games.Con је фестивал намењен љубитељима гејминга и поп културе, али и свима онима који желе да се играју и добро забаве. Под паролом Левеловати се мора, фестивал већ осму годину за редом окупља комплетну индустрију модерне забаве на једном месту и десетине хиљада посетилаца. Током трајања фестивала посетиоце очекује најквалитетнији гејминг, уметнички и такмичарски садржај, али и добра забава, разигравање можданих вијуга и пуно поклона.

Фанови видео игара имаће прилику да сазнају све о новитетима из гејминг индустрије, да се опробају у најновијим играма, али и да покажу своје вештине на многим е-спорт турнирима. За све љубитеље популарне културе обезбеђен је сјајан програм најпопуларнијих манга стрипова, аниме, филмова, књига и серија водећих светских франшиза, као и богат музички садржај који неће оставити равнодушним ни најтананије уметничко чуло", објашњава Бошко Ђорђевић, организатор Games.Con Srbija.

Српски е-спорт тим Zero Tenacity, познатији као Z10 биће један од излагача на предстојећем сајму Games.Con. Ово е-спорт удружење последњих година ниже победе на разним турнирима и такмичењима, почев од Ултралиге до Европског првенства. На тај начин доприносе не само промоцији е-спорта у Србији, и регионалне е-спорт сцене у Европи, али и одговорном професионалном игрању видео игара.

„Наше спортско удружење смо основали пре пет година и циљ нам је да е-спорт у Србији и региону буде развијен као у европски земљама, јер смо препуни талентованих људи, чак су неки од њих заступљени и на светској сцени. Наши тимови се тренутно такмиче у четири различите игрице - TFT (Teamfight tactics), мешавина покера и шаха, Counter Strike (CS:GO), игрица коју жаргонски зовемо пуцачина, League of Legends, стратешка игра и Valorant, нова игрица која је настала пре неколико година, копија Counter Strike, али са додатим елементима фантазије.

Kао што имате АТП листу у тенису, тако у игрици Counter Strike постоји HLTV листа, на којој смо у топ 50 на свету, а игрицу игра 16 милиона играча. Kада говоримо о TFT игри, наш играч под називом Leloyx је на прошлом светском такмичењу ушао у топ 10 играча и самим тим је рангиран у првих 10 на свету. Други наш играч под називом Traviscwat, освојио је прво место Ултралиге и њих двојица ће у децембру учествовати на Светском такмичењу у Лас Вегасу. Њихова игра моћи ће уживо да се прати на нашем watch-партију на Game.Con-у", најављује Димитрије Малешевић, оснивач спортског удружења за е-спорт Zero Tenacity.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару