Читај ми!

Две деценије „Мајкрософта“ у Србији, стиже четбот Копилот

Ове године „Мајкрософт“ обележава 20 година присуства у Србији. Наша земља спада у групу неколико европских земаља у којима је чувени технолошки гигант одлучио да да шансу домаћим инжењерима у развијању иновативних производа и услуга. У времену када вештачка интелигенција улази на велика врата у наше животе, уз присутан страх корисника, први човек „Мајкрософта“ у Србији објашњава да примарна функција технологија треба да буде – служење људима.

„Мајкрософт је недавно представио свој пројекат Копилот – један од најнапреднијих модела вештачке интелигенције који постоји.

„Наша индустрија највише поштује иновације. Волим да кажем: 'Живимо у дигитално узбудљивом времену' где вам се чини да за годину дана прође 10. Сада смо у таквом моменту где се у ИТ индустрији све фундаментално мења и то великом брзином. 'Мајкрософт' предводи те промене које се првенствено огледају у употреби вештачке интелигенције“, наводи директор „Мајкрософт Србија“ Милан Госпић.

Свакако, у тренуцима бурних технолошких промена као што су ове, важно је остати приземљен. Технологија, истиче, треба да има једну примарну функцију: да служи људима.

„У 'Мајкрософту' верујемо у демократизацију технологије, желимо да она буде доступна свима, како би је искористили за побољшање живота и рада свих. Изградили смо најмоћнију мрежу дата центара на свету, са преко 300 локација, које се опремају најновијом хардверским решењима како би технологију вештачке интелигенције омогућили свима“, каже Госпић.

„Као ексклузивну премијеру, објавили смо најновију серију наших производа који се зову Копилот и који користе технологију генеративне вештачке интелигенције да буду ваши лични асистенти, који ће вам помоћи кроз све 'Мајкрософт' апликације и то тако што комуницирате са вашим рачунаром на природном језику. Као пример, можете тражити Копилоту да вам из података из вашег мејлобокса сумира мејлове на исту тему, пребаци у Ворд, извуче активности, податке пребаци у Ексел и направи презентацију у Пауерпојнту. Копилот то уради за минут, а вама би сигурно требао сат. Наравно, у 'Мајкрософту' посебно водимо рачуна да се ВИ примењује одговорно и радимо на регулацији заједно са владама и многим организацијама“, истиче директор „Мајкрософт Србија“.

Инжењерско језгро у Београду, које чини 700 талентованих људи, свакодневно доприноси дигитализацији и напретку наше земље и развоју иновативних софтвера за „Мајкрософт“ на глобалном нивоу у домену клауд технологије и вештачке интелигенције.

„Поносан сам и на нашу сарадњу са школама, универзитетима и осталим образовним институцијама и организацијама, јер смо уложили много у развој младих талената и зато Србија постаје регионални хаб за ИТ и иновације“, објашњава Госпић.

Током следеће недеље у Београду почиње Синергија – једна од највећих региналних конференција о технолошким иновацијама.

„Током прва два, тзв. техничка, дана, имамо 100 предавача из земље и света који ће причати о технолошким трендовима и достигнућима, делећи своја знања и искуства, кроз седам паралелних сесија кроз целокупан дан. Ту је и 'Мајкрософтов' развојни центар у Србији, који ће имати посебну сесију за људе који се баве развојем софтвера. Позивам све девелопере да чују како то 'Мајкрософт' ради. Такође, током та два дана, имамо новину – Стартап Синергију, где желимо да са свима из екостистема допринесемо још већем развоју стартап заједнице у потрази за првим српским једнорогом. Представићемо 'Мајкрософтов' програм за стартапове, те се надамо да ће тај једнорог расти уз нашу подршку“, закључује директор „Мајкрософт Србија“.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару