Читај ми!

Бајден представио план за зауздавање и регулисање вештачке интелигенције

Бела кућа је објавила нову извршну уредбу која треба да регулише ризике од вештачке интелигенције како би се та грана рапидно напредујуће технологије законски уредила, а истовремено искористио њен пун потенцијал.

„Узимајући у обзир степен развоја ове технологије, не можемо да се понашамо као у уобичајеним околностима, већ брзо – идеално брже него сама технологија. Морамо да будемо проактивни и предвиђамо у ком правцу се ствари развијају“, истакао је шеф особља Беле куће Џеф Зинтс.

Извршна уредба је широког распона и захтева од оних који развијају моћне системе вештачке интелигенције (ВИ) да безбедносне резултате својих тестова деле са америчком владом пре него што нове производе избаце на тржиште.

Уколико модел ВИ представља претњу по националну безбедност или економски и здравствени ризик, компаније ће морати да обавесте власти у складу са претходно донетим законима о наоружању.

Уредба такође смекшава имиграционе препреке за стручњаке у кључним областима ВИ да студирају и раде у САД. Планирано је и појачавање заштите приватности корисника стварањем нових смерница којима би се оцењивале технике приватности које користи ВИ.

Такође се намерава спречавање превара коришћењем ВИ, тако што ће министарство трговине развити алате и праксу за обележавање садржаја генерисаног ВИ воденим жигом.

Потез председника САД је најновији корак у успостављању ограничења и параметара у области ВИ, која се врло брзо развија у средини која је врло слабо регулисана.

Амерички председник Џозеф Бајден назвао је уредбу „најзначајнијим потезом било које државе на планети предузет са циљем регулисања безбедности, сигурности и поверења ВИ“.

Извршна уредба уследила је након добровољног договора који су постигле 15 технолошких компанија, укључујући „Мајкрософт“ и „Гугл“, почетком године – да омогуће спољно тестирање својих система ВИ пре него што их понуде јавности. Бела кућа је такође прошле године представила Повељу у правима ВИ.

Иако системи ВИ постоје већ деценијама, изузетан раст и развој генеративних оруђа ВИ, попут ChatGPT и других четботова, изненада је од прошле године избацио ову технологију у жижу интересовања јавности због њених огромних могућности за развој, али и злоупотребу.

„Морамо да будемо будни и пазимо на претње које нове технологије могу да представљају на демократију и наше вредности“, навео је Бајден.

Европска унија такође пуном паром ради на одобравању и усвајању свог новог сета закона како би уредила област ВИ. Због тога је један од важнијих циљева у уредби Беле куће да се мора радити са осталим међународним партнерима како би се стандарди о ВИ усвојили у читавом свету.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару