Читај ми!

Кина лансирала најмлађу посаду на Свемирску станицу

У оквиру свемирске мисије Шенџоу 17, на Кинеску свемирску станицу отпутовала је најмлађа посада кинеских астронаута.

Свемирска летелица Шенџоу-17, позната и као Божански брод, са посадом коју чине три тајконаута (кинеска речи за свемир је тајконг), полетела је на ракети „Дуги марш 2Ф” из центра за лансирање сателита Ђућуен на северозападу Kине, саопштено је из Kинеске свемирске агенције за мисије са људском посадом.

Тајконаути су Танг Хунгбо, Танг Шенгђије и Ђанг Синлин, и они су спремни да замене актуелну посаду мисије Шенџоу-16 која већ скоро пет месеци борави на свемирској станици и припрема се за долазак нове посаде Шенџоу-17.

У питању је до сада најмлађа посада тајконаута од када је изграђена Kинеска свемирска станица.

Два астронаута су у тридесетим годинама а свемирски брод се одвојио од ракете и ушао у своју унапред одређену орбиту у добром стању скоро 10 минута након лансирања. То је 30. летачка мисија кинеског свемирског програма са посадом и 12. мисија са посадом.

Шестомесечну мисију предводи бивши пилот ваздухопловних снага Танг Хунгбо (48), који је био и на првој мисији посаде на свемирску станицу 2021.

Његове колеге чланови посаде су Танг Шенгјие (34) и Јианг Сјинлин (35), који путују у свемир први пут. Придружили су се трећој кинеској групи астронаута у септембру 2020.

Кина је  иначе раније ове године послала тројицу астронаута на своју потпуно оперативну свемирску станицу у склопу ротације посаде. У петој људској мисији од 2021. године први пут је у свемир полетео и цивилни астронаут, професор Гуи Хаичао.

Свемирска летелица Шенџоу-16 и троје астронаута, послати су у свемир из лансирног центра Ђућуен у пустињи Гоби на северозападу Kине.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара