Читај ми!

Четврт века гугловања - зашто данас морате кликнути на google.com

Шест ствари које треба да знате о компанији која вам је променила живот (по избору вештачке интелигенције).

На данашњи дан, 27. септембра 1998. године на интернет је постављена прва верзија интернет претраживача Гугл. У року од неколико година наметнуо се као кључни претраживач, а убрзо и као једна од највећих технолошких компанија на свету која данас вреди 1,7 билиона долара. Једна од области у којој се компанија Алфабет (власник Гугла) данас развија је вештачка интелигенција којој смо дали у задатак да напише шест кључних ствари о Гуглу.

Оснивачи и почеци

Гугл су 1998. године основали Лари Пејџ и Сергеј Брин док су били докторанти на Стенфорду. Првобитно је био замишљен као истраживачки пројекат под називом "BackRub". Гугл је затим службено покренут 4. септембра 1998. године у гаражи у Менло Парку, Калифорнија.

Алгоритам PageRank

 Гугл се издвајао од других претраживача због свог јединственог алгоритма под називом PageRank. Овај алгоритам оцењивао је важност веб страница на основу броја и квалитета веза које воде ка њима, што је резултовало релевантнијим резултатима претраге за кориснике.

Проширење пословања

 Иако је почео као претраживач, Гугл се проширио на многе друге услуге и производе, укључујући Gmail, Google Maps, Google Drive, Android оперативни систем, Google Assistant и многе друге. Компанија је такође ушла у свет хардвера с производима као што су Google Pixel телефони и Google Home паметни звучници.

Стварање Alphabet-a

Гугл је 2015. године прошао кроз велику корпоративну реорганизацију и стао под кров веће компаније зване Alphabet Inc. Циљ овог потеза био је да одвоји Гуглову основну делатност (претрага, Android, YouTube) од других амбициозних пројеката као што су Waymo (аутономна возила) и Calico (истраживања у области продужења живота).

Питања о приватности и етици

Током година, Гугл је често био предмет критика због питања приватности, цензуре и етичких дилема. С обзиром на раст компаније, порасла је и количина података које сакупља од својих корисника, што је изазвало забринутост у вези са заштитом приватности и начином на који се ти подаци користе.

Иновације и будућност

Упркос изазовима, Гугл је и даље један од водећих иноватора у технолошкој индустрији. Компанија улаже у истраживање вештачке интелигенције, квантног рачунања, здравствених технологија и многих других области које обликују будућност технологије и друштва.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару