Читај ми!

"Гугл" слави 25. рођендан – штошта нам је омогућио, па и да се овај текст сâм напише

Пре тачно 25 година, 4. септембра 1998. докторанди Универзитета Станфорд Сергеј Брин и Лари Пејџ основали су предузеће „Гугл“ у Менло парку у Калифорнији. Основан је као компанија која је требало да унапреди и комерцијализује алгоритам за претраживање који су развили. Успут је променио свет у којем живимо, укључујући и овај текст – написао га је четбот, а уредио човек.

„Гугл”, основан 1998. године, донео је многе иновације и промене у начину на који користимо интернет. Ево шест најзначајнијих ствари које је „Гугл” унео у свет дигиталних технологија у последњих 25 година.

Претраживање информација

„Гугл” је револуционаризовао начин на који претражујемо и налазимо информације на интернету. Његов алгоритам рангирања, базиран на PageRank технологији, омогућио је корисницима да добију релевантне и корисне резултате брже него икадa пре.

Гугл Мапе

Лансиране 2005. године, Гугл Мапе су промениле начин на који се оријентишемо и планирамо путовања, било да је реч о локалним дестинацијама или међународним путовањима.

Андроид оперативни систем

„Гуглов” мобилни оперативни систем Андроид започео је свој живот 2008. године и од тада се развио у најпопуларнији оперативни систем на свету, доневши револуцију у мобилној индустрији.

Гугл Драјв

Ова услуга за складиштење и дељење докумената базирана на cloud (облак) технологији омогућава корисницима да чувају, деле и групно раде на документима, табелама и презентацијама.

Гугл Асистент

Вештачка интелигенција која корисницима омогућава да управљају својим уређајима гласовним командама, постављају питања, контролишу свој дом и много других функција.

Вештачка интелигенција и машинско учење

„Гугл” је био на челу иновација у области вештачке интелигенције и машинског учења. Помоћу својих алгоритама, компанија је унапредила основне услуге, као што су претраживач и преводилац.

Такође, „Дип мајнд”, фирма коју је „Гугл” купио, поставила је нове стандарде у области машинског и дубинског учења (deep learning), поготово са својим програмом AlphaGo који је победио светског шампиона у мисаоној игри Го, о чему је снимљен и документарни филм.

TensorFlow, отвореног кода, постао је један од најпопуларнијих алатки за развој вештачке интелигенције у истраживачкој заједници. Овим додатком, допринос „Гугла” вештачкој интелигенцији и машинском учењу стоји раме уз раме са осталим револуционарним производима и услугама које је компанија представила за 25 година постојања.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара