Читај ми!

Ролан Гарос 2023: Вештачка интелигенција ће штитити играче од непријатних коментара на друштвеним мрежама

Кажу да не читају коментаре – али лакше је рећи него се уздржати. Многи тенисери деле свој живот на мрежи, дајући пратиоцима увид у оно што се дешава на турнирима. То је начин да се навијачи осећају ближе играчима, и обрнуто, aли за неке, после меча – победе или пораза – поруке попримају сасвим другачији тон.

Ролан Гарос 2023: Вештачка интелигенција ће штитити играче од непријатних коментара на друштвеним мрежама Ролан Гарос 2023: Вештачка интелигенција ће штитити играче од непријатних коментара на друштвеним мрежама

Почетком маја, Американка Тејлор Таунсенд поделила је снимак претње смрћу и расистичког злостављања који је примила у мејлу.

Шта је био повод? Таунсендова је доживела пораз у трећем колу Отвореног првенства Италије.

„Мислим да би обожаваоци били веома изненађени када би видели какве коментаре добијамо, не само ми, већ и чланови наше породице“, каже шеста тенисерка света Кори Коко Гоф.

„Зато се трудим да што више заштитим своју приватност, јер не желим да своје пријатеље и породицу подвргавам томе.“

Ове године организатори Отвореног првенства Француске понудили су играчима на турниру вештачку интелигенцију – заштиту од злоупотребе друштвених медија. Али, шта она ради и да ли ће је играчи користити?

Како Ролан Гарос намерава да заштити играче

Технологија „Бодигард“ (Телохранитељ) има за циљ да филтрира увредљиве коментаре на Фејсбуку, Инстаграму, Твитеру, Јутјубу, Тиктоку и Дискорду.

Играчи могу да скенирају кју-ар кôд како би повезали своје налоге на друштвеним мрежама са овим системом, при чему компанија наводи да анализира сваки коментар у реалном времену за мање од 200 милисекунди и блокира увредљиве примедбе.

Компанија наводи да је тим лингвиста креирао обрасце речи који се могу ажурирати у реалном времену који би му помогли да филтрира увредљиве коментаре, додајући: „Циљ је да се ништа не провуче кроз мрежу, а да притом не буде превише цензурисано. “

Отворено првенство Француске је први од четири гренд слема који ће увести ову могућност, а извршна директорка Француске тениске федерације Каролин Флесије наглашава да је ментално здравље играча „приоритет за Ролан Гарос".

„Вероватно су се кладили на тебе“

Док друштвене мреже омогућавају играчима да буду доступнији, оне их такође излажу већем притиску навијача.

Тенис је спорт у коме се мечеви играју скоро целе године, што га чини веома привлачним за коцкарнице.

„Вероватно су се кладили на мене. И онда ми напишу сулуде поруке“, каже бивша шампионка Отвореног првенства Француске и 17. тенисерка света Јелена Остапенко.

„Баш ме брига шта људи причају на друштвеним мрежама када сам изгубила меч. Можда немам добар дан или нешто није у реду, а они то и не знају.“

Светски број један и бранитељка титуле Ига Свјонтек је једна од тенисерки која се пријавила за програм „Телохранитељ“.

„После турнира имала сам тај ритуал да видим шта људи мисле о мојим мечевима. Али сада сам престала да то радим“, каже Ига.

„Имала сам, не знам, два турнира, један сам освојила, на другом сам била у финалу. Отишла сам на друштвене мреже и људи су били незадовољни јер су после прошле године сматрали да треба да освојим све [или] да сам најгора само зато што не побеђујем.“

„Мало ме је то фрустрирало и схватила сам да нема смисла читати све те коментаре.“

Свјонтекова је апликацију назвала „корак напред у правом смеру“.

„Тужно је видети да нам оно што је требало да нас усрећи и социјализује изазива више негативних осећања и мисли“, додаје тенисерка.

„Тако да мислим да ће нам овакве апликације можда помоћи да користимо друштвене мреже и да не бринемо о тим стварима.“

Прошлогодишња вицешампионка Коко Гоф каже да, иако се диви Отвореном првенству Француске што је „ускочило и пронашло начине да заштити играче“, она неће користити апликацију „Телохранитељ“ јер је већ предузела нешто да филтрира поруке на Инстаграму.

„Искрено, не видим превише лоших порука на мрежи. Пре него што сам применила тај [филтер], да, добијала бих их на Инстаграму скоро сваки дан, сваки сат“, додала је.

„Филтрирам све – поруке које видим само су људи који су ме пратили неко време. Морате бити прилично посвећена особа да бисте оставили коментар мржње – морали бисте да ме пратите неко време да бисте то урадили.“

Шта се још ради на решавању овог проблема

Злоупотреба на мрежи није само питање тениса – нити је нови концепт.

Четворострука гренд слем шампионка Наоми Осака поделила је бројне примере злостављања које је претрпела, док је Серена Вилијамс током своје каријере била подвргнута сталним дискусијама о свом изгледу и учинку на терену.

Фудбалери све више говоре о овој теми, посебно након што су енглески играчи Маркус Рашфорд, Џејдон Санчо и Букајо Сака расно злостављани на интернету након пораза у финалу Европског првенства 2020. од Италије.

Бројни клубови и управљачка тела бојкотовали су платформе друштвених мрежа у настојању да унесу промене.

Платформе друштвених медија саопштиле су да су посвећене борби против злоупотреба, а Инстаграм је 2021. увео алатку која омогућава корисницима да аутоматски филтрирају увредљиве поруке од оних које не прате на платформи.

Међутим, може се учинити још више.

У мају је бивша олимпијска шампионка Моника Пуиг одговорила је на објаву Таусендове, позивајући АТП и ВТА да учине више да заштите играче.

Портпарол ВТА рекао је да управљачко тело ради са компанијом за процену ризика и управљање како би угасила налоге на друштвеним мрежама када је то оправдано.

„Безбедност играча је ВТА приоритет број један“, додао је портпарол.

„ВТА већ неколико година ради на едукацији и саветовању играча о овом питању, јер број погођених играчица наставља да расте, и то је важно питање које схватамо веома озбиљно.“

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво