Читај ми!

Huawei P60 Pro, искуство моћне фотографије и дискретни шарм ултра-премијума

Huawei P60 pro није само још један у мору сваке године нових „флегшип“ телефона у трци за најбољег међу најбољима. Он је својеврсна уметност у покрету која прети да камером надмаши „ДСЛР“ апарате. Пуни се невероватном брзином, процесор ради ултра лако, а квалитет фотографије је, посебно ноћне, невероватан. Ово је моје четвородневно искуство коришћења Huawei P60 pro телефона и једна мини-рецензија.

Huawei P60 Pro, искуство моћне фотографије и дискретни шарм ултра-премијума Huawei P60 Pro, искуство моћне фотографије и дискретни шарм ултра-премијума

Сви нови телефони личе једни на друге, сваки премијум телефон премијум је на свој начин. И то је оно што је посебно изражено код Huawei P60 Pro, а он је итекако премијум, и то ултра-премијум, иако је реч о 4Г телефону.

Ако из неког друштвено неприхватљивог разлога пожелите да одете у музеј и напрасно вам се јави незајажљива жеља да окренете слику неког старог мајстора, иза ње нећете видети ништа, платно и евентуално понеку мрљу. Кад окренете Huawei P60 Pro, видећете покушај технолошког гиганта да оживи уметност. 

Зато је дизајн почетна тачка сваке приче о том телефону, јер оног тренутка када узмете у руку Huawei P60 pro биће вам јасно да је реч о ултра-премијум моделу, и то не само када је реч о дизајну.

Тај утисак биће још израженији уколико „имате посла“ са P60 Pro у Rococo белој бисерној боји. И тај дискретни шарм ће се само појачавати са интензивним коришћењем. 

Сваки примерак телефона те боје, односно те полеђине, је јединствен, баш као и сваки бисер. Не постоје два идентична.

Huawei је новом Pearl Texture Design технологијом успео да истакне јединственост дизајна који ће прво подсећати на текстуру мермера, помало хладну.

Ипак, бићете сигурни да није реч о томе, а на „врху језика“ биће све време нешто са чим бисте желели да га упоредите, јер након два сата коришћења, биће вам јасно да је мермер исувише „једноставан“, јер реч је, како и сама компанија тврди, о јединственом орнаменту.

У руци лежи одлично, није ни превелики, ни премали - дијагонала 6,67 инча, онако како воле кинески произвођачи.

Екран има 1-120 Hz адаптивну брзину освежавања и кристално јасну слику.

Горила стакло, које је уобичајено и на које смо углавном сви навикли, Huawei је заменио Кунлун стаклом, за које из компаније тврде да је десет пута отпорније на пад.

То нисам тестирао.

Ту је и IP68 рејтинг за отпорност на прашину и воду.

Ивице телефона су потпуно заобљене, готово да нема ниједне равне линије, типично за премијум сегмент.

Отисци прстију не остају, али би, за сваки случај, требало припазити код клизања, уколико одбијате да на такав дизајн навучете маску.

Ако баш морате, нека буде провидна, гре'ота је да буде скривен. То, уосталом, читамо и као сугестију произвођача, јер је у паковању, макар у оном које сам ја добио на пробу, једна таква и стајала.

Huawei P60 Pro камера - котиледони у шуми секвоја

Уколико вам је код телефона најважнија фотографија, то је то. Huawei P60 Pro прави толико добре фотографије да је неважно из ког угла фотографишете, при ком светлу и слично. За то је уосталом, проглашен и светским бројем један на DxOMark тесту.

Оно што је још важније, интерфејс је толико једноставан и интуитиван да уопште није битно колико претходног искуства имате са прављењем фотографија телефоном. 

Отворите камеру, одаберете мод и уживате. 

Ако вам је, као и мени, код избора телефона важно да камера буде добра и фотографије јасне, али да то не игра пресудну улогу, сигуран сам да ће вас Huawei P60 Pro натерати да непрестано „шкљоцате“. Чак, можете да одаберете и да телефон фотографише аутоматски када се људи смеју. 

Huawei P60 Pro има три камере - главну од 48 мегапискела са варијабилним отвором бленде f/1.4 до f/4.0, затим ultrawide од 13 мегапискела f/2.2 и ону коју зову телефото камером од такође 48 мегапискела. Ту је, наравно, и предња камера од 13 мегапискела и отвором бленде f/2.1. 

То није први телефон са варијабилним отвором бленде, али је први који омогућава да се ухвати та количина светлости на отвору те ширине. 

Отвор бленде се аутоматски подешава на основу количине светлости и сценографије.

Тако ће се при слабом осветљењу, фотографије снимати са широко отвореном блендом, а потпуно другачије када будете хтели да овековечите породично окупљање.

То је постигнуто Ultra Lighting XMAGE технологијом и више група сочива. Зумирање постаје игра, јер је све подешено и једним кликом одредите „количину“ зумирања.

Уколико укључите „супер макро“ режим, бојим се да ћете видети и оне детаље које можда нисте ни желели.

Ноћна фотографија - жал за чистим небом 

Због временских прилика последњих дана није било могуће да покушам да фотографишем Месец. Ипак, ноћна фотографија са Huawei P60 Pro је откриће за себе.

Кад год сам покушавао, додуше јефтинијим телефонима да направим ноћну фотографију, то никад није ишло онако како сам замишљао.

Увек се „виде пиксели“, мутно је, недовољно јасно, постоји одсјај, шум... Ово је потпуно ново, радикално другачије искуство.

Фотографије су толико јасне, да није претерано рећи да изгледа као да су направљене по дану - нема одсјаја, мутноће, без обзира на то да ли сам користио зумирање.

Такође, и предња камера, што сам најмање очекивао, ноћу ради изузетно добро.

А можете и да бирате мод „улепшавања“. 

Слично је и код снимања видео-записа.

Уколико влогујете, снимате подкасте, садржаје за друштвене мреже, P60 Pro биће више него добар избор.

Из фотографије ће врло лако најбоље моћи да „извуку“ и они који, као и ја, немају фотографског искуства.

Стабилизација слике је одлична, па ћете имати осећај као да у руци, уз телефон држите и гимбал. Такође, звук и без додатног микрофона уопште није лош.

Емулирање Гугла

Због већ сада старог сукоба Huawei компаније и Гугла, једно време није било могуће преузимати апликације из Плеј стора. Тога, међутим, више нема. Сада се апликације скидају преко AppGallery, која је преинсталирана на телефону - Гуглове апликације, друштвене мреже, шта год... 

Уђете у AppGallery, претражите у search bar-у било коју апликацију коју желите да инсталирате, кликнете на Install дугме и инсталирате, без икаквих проблема, на исти начин на који бисте то иначе радили на било ком другом телефону са Андроид оперативним системом.

Како то ради?

Врло једноставно, Huawei је преко Gbox апликације, која је, такође, инсталирана, успео да емулира неки други телефон, и избегне проблем недостатка апликација на које смо већином навикли. Ја сам инсталирао неколико без муке.

Батерија која не жели да одустане

Huawei P60 Pro има батерију од 4.815 mAh. Током интензивног коришћења, дакле Јутјуб, фотографије, видео-снимци, читање, разговори, Вајбер и поруке и разговори, нисам успео за два дана да потрошим батерију до краја.

Неко би сигурно могао, али мени није пошло за руком. Међутим, посебно данас кад, макар ја, патим од хроничног недостатка пуне батерије, оно што је невероватна одлика овог телефона је што се до 50 одсто капацитета батерија пуни за 10 минута, уз Super Charge мод.

Може да се пуни и бежичним пуњачем, али се он не добија у паковању, он се купује посебно.

Има два порта - за УСБ А и УСБ Ц, тако да се помоћу тог пуњача могу пунити и други уређаји.

Међутим, портови су превише близу, па је немогуће користити их истовремено, штета.

P60 Pro и музика - стерео до последње банке 

P60 Pro опремљен је системом Huawei Histen, који означава подршку за стерео звук. Подржава све стандардне аудио формате - .mp3, mp4, 3gp, ogg, amr, aac, flac, wav, midi.

Слушање музике преко телефона никад није била најугоднија ствар, осим што можете бескрајно да сурфујете Јутјубом или неком од апликација. То, ипак, зависи и од тога какву музику слушате, и како су подешене аудио опције.

Код P60 Pro телефона звук је сасвим добар, а стерео неуобичајен за мобилни телефон. Оног тренутка кад пустите музику, осетите квалитативни скок у односу на стандардне телефоне.

Панк или пост-панк, ипак, не препоручујем, евентуално на слушалицама (подржава тип Ц).

Huawei P60 Pro - апендикс о софтверу и хардверу 

И за крај, без осврта на гејминг искуство и захтевне игре, можда за то буде неке друге прилике, неколико специфичности о софтверу и хардверу.

  • Димензије: Тежина око 200 грама, висина 161, ширина 74,5 и дебљина 8,3 милиметра
  • Екран: 6,67 инча, ОТП ОЛЕД са 1,07 милијарди боја и резолуцијом од 2700×1220 пиксела
  • Процесор: Snapdragon 8+ Gen 1 4G 
  • ЦПУ: Octa-core, 1 × Cortex-X2@3,2 GHz + 3 × Cortex-A710@2,75 GHz + 4 × Cortex-A510@2,0 GHz
  • ГПУ: Адрено
  • АИ: Qualcomm АИ систем 7. генерације 
  • Оперативни систем: ЕМУИ 13.1.0
  • Меморија: 8 GB RAM + 256 GB ROM или 12 GB RAM + 512 GB ROM
  • Резолуција слике: Подршка 8000 × 6000 пиксела, а видео резолуција 3840 × 2160 пиксела
  • Сензори: Гравитација, магнетно поље, отисак прста, жироскоп, компас, амбијентално осветљење...
среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара