Читај ми!

Yettel i CETIN демонстрирали потенцијале 5G мреже на Телфору

Yettel је на јубиларном, 30. телекомуникационом форуму Телфор, у сарадњи са компанијом CETIN, демонстрирао потенцијале нове 5G технологије.

Према речима Саше Лековића, извршног директора технике у Yettelu, дигитална трансформација захтева примену нових технологија и у томе ће 5G у будућности имати кључну улогу.

„Употреба интернета, као и просечна количина података по кориснику расту, док предвиђања кажу да ће у наредних десет година 70 одсто нове вредности у економији доћи из пословних модела заснованих на дигиталним платформама. То значи да у будућности, постојећа мобилна мрежа неће моћи да задовољи потребе и да ће бити неопходна нова технологија“, истакао је Лековић и додао: „Очекује се да ће 5G имати највећу улогу у аутоматизацији и контроли производних процеса, медицини, комуналним услугама, пољопривредној и аутомобилској индустрији“.

Пета генерација мобилног интернета доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и капацитете и скоро потпуно одсуство кашњења у преносу података.

„Мрежа пете генерације нуди веће брзине, мања кашњења и већи капацитет у односу на 4G. То је као ауто-пут са осам трака у односу на локални пут. Десет пута већа брзина у комбинацији са многоструко већим капацитетом омогућава развој разноврсних паметних решења за бољи квалитет живота и пословања, заснованих на истовременој комуникацији стотине уређаја и апликација“, навео је Пјер Вучковић, директор за стратегију, планирање и развој мреже у CETIN-у, који ће градити мрежну инфраструктуру пете генерације.

Током догађаја приказано је решење управљања аутомобилима на даљину, из Научно-технолошког парка у Чачку.

„Данас смо имали прилике да уживо видимо потенцијале нове технологије кроз управљање са раздаљине од 150 километара, а самим тим и брзину 5G мреже у реалном времену. Кроз ово креативно решење, желели смо да јавности објаснимо практичну примену знања у области дигитализације и 5G окружења“, истакао је проф. Владимир Младеновић са Факултета техничких наука у Чачку.

Додатно, приказан је и рад дрона за надгледање српско-израелског стартапа "Easy Aerial", са развојним тимом из Србије, за чије је решење 5G технологија са одсуством кашњења, великим протоком и могућности процесирања података на базној станици изузетно важна.

Циљ оваквог надгледања је да се омогући напредан, паметан и поуздан видео-надзор и инспекције и да због тога, највећу примену има у системима хитних служби, као што су хитна помоћ, ватрогасци и ваздухопловство и аутономним индустријским решењима који делатност обављају без присуства човека (no-human-in-the-loop). "Easy Aerial" дронови надгледали су чак и утакмицу Супер боула, а користили су их полиција, ватрогасне службе и ваздухопловство Сједињених Држава, као и четири највеће железнице и CNH, произвођач аутономних пољопривредних машина у овој земљи.

На догађају су демонстриране и Huawei AR наочаре које користе предности 5G мреже. AR наочаре омогућавају давање инструкција из канцеларије техничару који се налази на терену, у реалном времену. Помоћу ове технологије, техничар у канцеларији на рачунару види исто што и техничар на терену.

О Yettelu и CETIN-у

Yettel у Србији покрива читаву Србију брзом и поузданом мрежом која пружа врхунско корисничко искуство. Компанија је четири године за редом проглашена за најбољу мрежу на независном мерењу које спроводи Umlaut, mеђународна технолошка компанија која ради тестирање и поређење мобилних мрежа у 120 земаља света.

CETIN је водећи пружалац инфраструктурних телекомуникационих услуга у Србији и главни партнер Yettela. Управљајући критичном инфраструктуром од преко 2.300 радио базних станица, 15.000 километара оптичке мреже и 5 дата центара, омогућава Yettelu брзу, поуздану и сигурну мобилну мрежу. 

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару