Читај ми!

Вештачка интелигенција – хуманизам и ренесанса 2.0 или непријатељ човека

Вештачка интелигенција полако улази у свакодневни живот, а прогнозе су да ће га у будућности потпуно да изменити – од саобраћаја, преко комуникације, све до животних навика. У свему томе поставља се и питање етичности вештачке интелигенције. О тим темама у Београду ће расправљати више стотина стручњака из целог света.

На скупу коју организује ДСЦ Европа – водећа европска конференција о подацима и вештачкој интелигенцији – разговараће се о њеној примени у индустрији, производњи, криптоанализама, медицини. Тема ће бити и етичност вештачке интелигенције.

Александар Линц из ДСЦ Европа каже за РТС да је вештачка интелигенција ушла у све поре наших живота.

Као пример наводи гледање телевизије преко оператера, који одмах дају предлог шта би вама било интересантно – то ради управо вештачка интелигенција.

„Када користите друштвене мреже, она поново чита ваш feed који се ту дешава, поново је потпомогнут вештачком интелигенцијом. Чак и када одете у банку да добијете кредит постоје неки модели који то раде уместо банкара. Пошто више није могуће да то све човек сам ради, мора да постоји доста алгоритама. Примењује се и у аутомобилској индустрији, да се ауто лакше паркира итд“, објашњава Линц.

Сматра да тренутно живимо у нечему што је „хуманизам и ренесанса 2.0“.

„Људи не могу да схвате колика ће промена бити за десет година. Један од наших говорника Ларс Ринен ће говорити о томе да ли за 10 година можемо да причамо о искорењивању свих болести, да ли је могуће да направимо много једнакије друштво. Иста је ствар да ли ћемо да живимо и радимо из Америке, Гане или из Србије“, наглашава Линц.

Одговарајући на питање где треба поставити границу са развојем вештачке интелигенције како она не би нашкодила човеку, Линц сматра да је важно схватити да технологија као таква није нити добра нити лоша.

„Она постоји и користи се. Онај ко користи ту технологију, то смо ми људи. Буквално само од нас самих зависи да ли желимо да направимо дистропију или утопију. Искрено верујем у људски род и да ћемо доћи до утопије, да ћемо искористити технологију која ће нам помоћи, а не која ће заменити нас и наш процес доношења одлука и да ћемо користити технологију да можемо да се уздигнемо као људска бића“, напомиње Александар Линц.

Програм ће, најављују организатори, пратити више од 2.000 учесника уживо и 10.000 људи онлајн широм света. Конференција ће трајати до петка.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару