Читај ми!

Полетање „Артемиса 1“ – трећа срећа заказана за 27. септембар, али можда опет буде одложено

Америчка свемиркса агенција НАСА покушаће по трећи пут да лансира ракету „Артемис 1“ у уторак, 27. септембра, али тропски циклон девет који се приближава са Кариба, могао би опет да одложи целу операцију.

Седамдесетминутни прозор повољан за лансирање отвара се у 11.37 пре подне, а лансирна рампа и свемирска летелица „Орион“ и даље стоје спремне у Свемирском центру „Кенеди“ на Флориди.

Забринутост због циклона који се формира на Карибима сужава временски оквир повољних временских услова за лансирање на само 20 одсто. Према тренутним подацима циклон ће стићи до Кубе и Флориде почетком следеће недеље.

С обзиром на неизвесност о правцу олује, интензитету и времену доласка, тим Артемис ће у складу са актуелним подацима донети одлуку, рекао је Мајк Болгер, менаџер Насиног програма истраживачких система на земљи.

Тим Артемис помно прати временске прилике и одлуку ће донети у суботу.

„Снажан тропски влажан талас ће захватити космодром у уторак, јака облачност и могући краткотрајни пљускови вероватно ће трајати током периода лансирања“, наводи се у прогнози коју су у петак објавиле америчке свемирске снаге.

Ограничења око лансирања захтевају да мисија „Артемис 1“ не полеће уколико има падавина. Ова ограничења у погледу лансирања су постављена како би се избегло да ракету у лету не погоди удар грома који би могао да изазове штету на ракети и угрози јавну безбедност, наводе из Насе.

Када ракета пролети кроз довољно јако атмосферско електрично поље може да изазове муњу, тако да и облак који не производи природне муње и даље може да направи проблеме.

Уколико буде било потребно и лансирна рампа ће морати да се врати у зграду за склапање у Свемирском центру, тако да би процес поновног склапања могао да потраје још неколико дана.

Лансирна рампа може да остане на подлози и издржи ударе ветра и до 100 километара на сат
(74,1 чвор). Уколико би све то морало да се одвезе назад у зграду, онда би цела конструкција могла да поднесе само дупло мању брзину вета, напомиње Болгер.

Процена кључних података

У међувремену, тим Артемис је охрабрен након „заиста успешног теста резервоара“, а „ракета изгледа спремна за предстојеће покушај лансирања“, наводи Џон Блевинс, главни инжењер СЛС-а у Насином центру за свемирске летове у Хантсвилу, у Алабами.

Кључни тестови пуњења горива за мега месечеву ракету обављени претходне недеље били су успешни, упркос два одвојена цурења водоника која су се десила у претходном периоду.
Сврха криогене демонстрације била је да се тестирају замењене заптивке и нова ажурирана, „мање агресивна“ процедура пуњења суперхладног горива које ће ракета искусити на дан лансирања.

Насини инжењери су током теста открили цурење течног водоника које је имало „исти потпис“ као цурење које је спречило покушај лансирања 3. септембра. Међутим, њихови напори у решавању проблема омогућили су тиму да контролише цурење.

Тим је био у могућности да у потпуности попуни језгро са течним кисеоником и течним водоником. Такође су завршили тест хлађења мотора, који снижава температуру четири мотора пре лансирања.

Поред тога, тим Артемис је добио одобрење од Свемирских снага за покушај лансирања 27. септембра и резервни датум 2. октобра.

Свемирске снаге надгледају сва лансирања ракета са источне обале Сједињених Држава, укључујући Насино лансирно место на Флориди, а то подручје је познато као Источни опсег. Званичници на полигону имају задатак да се увере да нема ризика за људе или имовину током било ког покушаја лансирања.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару