Читај ми!

Римчева „невера” коначно добила цертификат – све спремно за испоруку супераутомобила купцима

Шеф „Римац групе” Мате Римац објавио је на Фејсбуку да је фабрика добила папире неопходне за цертификацију свог електричног супераутомобила и да је све спремно за испоруку „невере” првим купцима.

„Напокон смо од надлежних тела добили коначну документацију за ЕУ цертификацију невере. Ово је важно за нас јер смо уложили небројене сате, хиљаде тестова, године тешког рада и много уништених супераутомобила да бисмо дошли до ове тачке. У следећих неколико недеља требало би да стигну и амерички цертификацијски документи", написао је Мате Римац на Фејсбуку.

Каже да сада имају све спремно за почетак испоруке купцима – потпуно нову производну линију у новом погону у Јанкомиру, као и да је направљен први аутомобил (након што је 17 прототипова направљено у процесу развоја и тестирања) са још много њих у производном процесу.

Истиче да је хомологација урађена, да је финално подешавање софтвера у току и да једва чекају да испоруче прве аутомобиле купцима у следећих неколико месеци.

„Започели смо пројекат невера од чистог листа папира 2017. у време када смо били сасвим другачија фабрика - само 200 запослених са укупним капиталом који је до тог датума износио четрдесет милиона евра. Показали смо аутомобил на сајму аутомобила у Женеви 2018. године, што је било прерано. Верујте ми, нећемо поновити ту грешку! Били смо наивни и мислили смо да ћемо аутомобил моћи да испоручимо већ 2020. Као и увек, ствари никада не иду по плану, па смо сада ту – са преко 1.500 запослених, капиталом од 830 милиона евра, са пуно више седе косе и искуства. Научили смо пуно и то ћемо применити на све што ћемо радити у будућности”, написао је Римац.

„Невера” – електрични супераутомобил који до 100 километара на час убрзава за мање од две секунде, производна је варијанта концептног аутомобила први пут приказаног на Међународном салону аутомобила у Женеви 2018. године.

Од једног човека у гаражи до супераутомобила и „Бугатија”

Мате Римац је свој пут до успеха започео из хобија, када је са 20 година свој „бе-ем-ве” произведен 1984. године у гаражи преправио на батеријски погон. Римац редовно истиче да му је највећа инспирација Никола Тесла.  

Компанија „Римац аутомобили” основао је 2009. године, а само 11 година касније, фирма је прославила запошљавање свог хиљадитог радника. Седиште компаније је у градићу Света Недеља у Загребачкој жупанији.

Данас компанија развија електричне погонске склопове и батерије високих перформанси за неке од највећих светских произвођача аутомобила, а Римац је лансирао и две генерације својих супераутомобила.

Компанија „Римац аутомобили” постала је прошле године и већински власник „Бугатија”, чувеног француског произвођача луксузних спортских аутомобила.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару