Читај ми!

Хрватски произвођач супераутомобила постао већински власник чувеног "Бугатија"

Компанија "Римац аутомобили" хрватског предузетника и иноватора Мате Римца, постала је већински власник "Бугатија", чувеног француског произвођача луксузних спортских аутомобила, саопштено је из компаније. Нови дом "Бугатија" биће Римац кампус у Хрватској.

За само 12 година постојања, компанија "Римац аутомобили" хрватског иноватора и предузетника Мате Римца је од стартап компаније са једним човеком у гаражи стигла до већинског власништва над чувеним "Бугатијем".

Мате Римац каже да је ово узбудљив тренутак у краткој, али бурној историји "Римац aутомобила".

"Римац и Бугати савршено се допуњују. Као млада, агилна и брза аутомобилска и технолошка компанија, освојили смо поверење партнера и снажну позицију у индустрији електричних технологија високих перформанси", истиче Римац.

Компанија "Римац аутомобили" биће реорганизована у "Римац групу", подељену на две компаније – "Бугати Римац" и "Римац технолоџи".

Сви акционари су задржали постојеће уделе у власништву "Римца". Мате Римац је и даље појединачно највећи акционар са 37 одсто, "Порше" има 24 одсто, а следе "Хјундаи" са 12 одсто и остали акционари са 27 одсто удела у влсништву.

"Римац група" ће бити највећи деноничар нове компаније "Римац Бугати" са 55 одсто удела у власништву. У њој ће се налазити два произвођача аутомобила: "Бугати" и "Римац аутомобили".

"Бугати" и "Римац аутомобили" настављају као засебни брендови, задржавају постојеће производне погоне и канале дистрибуције, док ће центар за развој оба бренда бити у Хрватској.

"Римац група" ће наставити са иновацијама, стварањем властитих супераутомобила и развојем иновативних технологија за бројне светске произвођаче аутомобила. Сада ће таква технологија, развијена у Хрватској, моћи да се примењује и у будућим "Бугатијевим" моделима.

За развој технологије и производњу батерија и погонских склопова и осталих компоненти, по којима је Римац познат у свету, задужена ће бити нова компанија "Римац технолоџи".

Глобално седиште у Римац кампусу

У будућности ће се глобално седиште компаније "Бугати Римац" налазити у новом Римац кампусу, који ће бити и седиште компаније "Римац технолоџи".

Ту ће се производити компоненте за моделе оба бренда, али ће "Бугатијеви" аутомобили и даље бити склапани у чувеној фабрици у Молсхајму у Француској – истријском месту које је неодвојиво од  бренда "Бугати".

Римац кампус, вредан 200 милиона евра, требало би да 2023. године буде отворен на површини од 100.000 метара квадратних. Замишљен је као центар високотехнолошких иновација, а окупиће 2.500 запослених људи.

"Бугати" је пословао у оквиру "Фолксваген групације" која продаје аутомобиле широм света под брендовима "Бентли", "Ламборгини", "Ауди", "Порше", "Сеат", "Шкода" и "Фолксваген".

Од једног човека у гаражи до супераутомобила и "Бугатија"

Мате Римац је свој пут до успеха започео из хобија, када је са 20 година свој "бе-ем-ве" произведен 1984. године у гаражи преправио на батеријски погон. Римац редовно истиче да му је највећа инспирација Никола Тесла.

Компанију "Римац аутомобили" основао је 2009. године, а само 11 година касније, фирма је прославила запошљавање свог 1.000. радника.

Седиште компаније је у градићу Света Недеља у Загребачкој жупанији.

Данас компанија развија електричне погонске склопове и батерије високих перформанси за неке од највећих светских произвођача аутомобила.

Римац је лансирао и две генерације својих супераутомобила. Ове године је представљен најновији "римац невера" – електрични супераутомобил који до 100 километара на час убрзава за мање од две секунде. Укупно 150 примерака биће произведено у Хрватској.

"Невера" је производна варијанта концептног аутомобила, први пут приказаног на Међународном салону аутомобила у Женеви 2018. године.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару