Читај ми!

Суспендована заједничка европско-руска мисија на Марс, Рогозин: Идемо сами!

Русија ће започети рад на самосталној мисији на Марс, с обзиром на то да је Европска свемирска агенција суспендовала заједнички пројекат након инвазије на Украјину, саопштио је директор руске свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин.

ЕСА је у четвртак саопштила да је немогуће да настави сарадњу са Русијом на мисији „ЕкоМарс“, а према том плану руска ракета је требало да превезе ровер европске производње на Марс касније ове године.

„Одлучили смо да ово лансирање не може да се изведе, имајући у виду околности и посебно санкције које су земље чланице увеле. То чини практично, али и политички немогућим да се ровер лансира у септембру“, истакао је генерални директор агенције Јозеф Ашбахер.

Тензије због рата у Украјини прелиле су се и у сферу науке и истраживања свемира и изазвале неизвесност на Међународној свемирској станици. Иако политичке околности отежавају односе, неки вид сарадње се и даље дешава па ће тако амерички астронаут Марк Ванде Хеј бити спуштен на Земљу на руској ракети.

Ровер, назван Розалинд Френклин, састављен је у Великој Британији и планирано је да буде лансиран на руској ракети. Након тога до Марса би летео на летелици направљеној у Немачкој, а одатле би га на тло Црвене планете спустио руски модул.

Уместо тога, ровер ће бити ускладиштен до даљег.

Рогозин: Не треба нам ровер

Са друге стране, директор „Роскосмоса“ је нагласио да не мисли да ће ровер за ову мисију нужно бити неопходан, јер би постојећи руски модул за слетање, који је дизајниран за транспорт ровера, могао да обави потребан научни рад, навео је Интерфакс.

„У врло блиској будућности почећемо да радимо на имплементацији мисије на Марс“, рекао је Рогозин агенцији Интерфакс, преноси Ројтерс.

Рогозин је саопштио и да постоје „велике сумње“ шта би ЕСА могла да самостално уради без Русије, која већ има ракету, лансирно место и модул за слетање.

„Европској свемирској агенцији ће бити потребно најмање шест година да развије сопствени модел“, рекао је директор Роскосмоса.

Као одговор на санкције, руска свемирска агенција је већ суспендовала сарадњу са Европом на свемирским лансирањима и најавила да ће престати са испоруком ракетних мотора за САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару