Читај ми!

Највећа годишња конференција Дан интернет домена Србије

Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) заказала је своју највећу годишњу конференцију, Дан интернет домена Србије (ДИДС), за 16. март. Програм почиње у 10 часова, и биће одржана онлајн.

Кроз предавања и дискусије пажљиво одабраних домаћих и иностраних стручњака на годишњој конференцији Дан интернет домена Србије (ДИДС) разматраће се које су то сфере пословања добиле нове димензије, форме и облике, како и колико се трансформисало оно што знамо као употреба интернета у пословању.

Заинтересовани садржајима конференције могу да приступе бесплатно уз претходну регистрацију на сајту dids.rs, наглашава гост Јутарњег програма, Иван Минић, председник Управног одбора Регистра националног интернет домена Србије.

„Бавићемо се темама које су обележиле претходне две године, односно не само како је пандемија утицала на то да се промене разне ствари у нашем пословању и нашем односу према раду путем интернета, него просто и како су се промениле наше навике и све што уз то иде“, наглашава Минић.

Говориће се о питању дигиталне економије и промена које су настале у тој области. Затим о теми која је јако важна, посебно у овом тренутку, а то је информациона безбедност, односно колико заправо водимо или не водимо рачуна о свом идентитету и о својој личној безбедности на интернету.

„Знамо многе приче, најчешће из филмова и серија, о крађи идентитета и сличним стварима. Просто, увек се водимо тиме да се то дешава неком другом, а заправо, није баш тако. Урадили смо велико истраживање на ту тему у сарадњи са РАТЕЛ-ом и те резултате ћемо представити на конференцији. Али оно што нам оно говори је да су људи обично свесни ризика, али не раде ништа по том питању, јер наравно, мисле да се њима неће десити“, наводи гост Јутарњег програма.

Између осталог, Витали Фридман, креативни директор Смешинг магазина, говориће о корисничном искуству, односно како да сви сајтови, апликације, шопови буду направљени тако да корисници знају то да користе, да не мора да им се објашњава, већ да на интуитивном нивоу, када се сретну са неким интерфејсом знају како он ради.

Један од гостију је и Штефан Ерхарт, један од првих запослених у „Гуглу" у Европи, који ће причати део својих искустава у овој компанији, али и пре свега о томе како функционише омниченел маркетинг, односно маркетинг који се дистрибуира кроз мноштво различитих канала.

Биће организован и квиз са вредним наградама за оне који најбоље познају историју домена, а припадници Војске Србије ће уживо извести вежбу како у пракси изгледа сајбер напад.

Посебна тематска целина посвећена је безбедности пословања у дигиталном окружењу, јер ако се може рећи да се ишта добро десило после пандемије коронавируса, је то да су неки људи који су дуго одбијали да прихвате то решење, увидели да може много тога да се обави без да се физички дође у неку пословницу.

„Рад од куће такође подразумева низ неких својих специфичности. Приступ разним системима које фирме користе је врло често иза неких система обраде које није тако једноставно оспособити да раде од куће. Међутим, у периоду који је за нама, сви су се прилагодили томе и нашли начин како да успоставе пословање“, истиче Иван Минић.

Тема о којој немамо често прилике да слушамо – етика, биће разматрана са три врло повезана, иако различита становишта, из призме маркетинга, вештачке интелигенције и програмирања.

„Ова јако важна тема је остављена за крај, а дошла је као последица интерног разговора, пре свега са драгим колегом, ментором и пријатељем, Лазаром Џамићем, који се том темом врло интензивно бавио у претходном периоду на једном личном нивоу, односно, како то изгледа када проведеш довољно година у адвертајзинг индустрији да знаш све оне лепе, али и све оне не тако лепе стране тога“, каже Минић.

Сажетак предавања Лазара Џамића, креативног и бренд стратега, сумира мотивацију овог тематског блока конференције, а то је да су изазови модерног бизниса све више етички, а све мање стручни. Игор Спасић, архитекта софтверских решења, говориће на тему „Етички кôд", Ендру Мекстеј, професор Дигиталног живота на Универзитету у Бангору у Великој Британији, говориће на тему Етика вештачке интелигенције и препознавање емоција.

Овом Конференцијом обележава почетак регистрације .рс домена, једног од најважнијих домаћих ресурса за пословање на интернету.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару