Читај ми!

Фејсбук гаси свој систем за препознавање лица

Компанија Мета је објавила да у наредним недељама гаси систем за препознавање лица на Фејсбуку. Више нећете бити аутоматски препознати на фотографијама које је неко други објавио, а Фејсбуков тим ће избрисати преко милијарду различитих образаца који служе за препознавање лица. Аутоматски описи за особе са оштећеним видом такође ће престати да именују особе откривене на фотографијама.

Како је саопштено из компаније Мета, ова одлука је донета због „растуће забринутости“ јавности због употребе програма за препознавања лица, укључујући и „недовољну регулацију“ примене ове технологије.

Упркос томе што су у компанији Марка Закерберга веровали да би препознавање лица и даље могло да буде од користи у појединим ситуацијама, као што је омогућавање приступа закључаним налозима, ипак су се одлучили за „ужи“ приступ који је више оријентисан на поштовање приватности.

Већ је постојао значајан притисак да се овај систем искључи. Компанија Мета (доскора „Фејсбук“) већ је платила 650 милиона долара 2020. године на име одштете по приватној тужби за нарушавање приватности, и вероватно више не жели да се суочава са сличним проблемима.

Владе у више земаља света већ су усвојиле или увелико разматрају барем делимичну забрану коришћења технологије за препознавање лица. Фејсбуков систем није експлицитно био у супротности са тим законима, али схватили су поруку да системи за препознавање лица широког спектра нису баш добродошли.

Како сада ствари стоје, не повлачи се само „Фејсбук“. „Амазон“ је апсолутно забранио полицијску употребу своје платформе Рекогнишн, а „Гугл“ је још од 2018. одбио да продаје технологију за препознавање лица. Иако „Мета“ није у потпуности одустала од концепта, очигледно жели да буде виђена као напредна – и настави да поправља своју прилично нарушену репутацију кад је реч о приватности својих корисника. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару