Читај ми!

Космонаути пронашли нове пукотине на Међународној свемирској станици

Руски космонаути открили су нове пукотине у једном делу Међународне свемирске станице, за које страхују да би се временом могле проширити.

Ракетни инжењер Владимир Соловјов рекао је да ће се површинске пукотине временом ширити. Соловјов је такође упозорио да би након 2025. могле настати „лавине" кварова на опреми.

Површинске пукотине пронађене су у модулу Зарја, првом делу Станице који је Русија лансирала 1998. године.

Званичници су упозорили да би најновији инцидент на Станици, након открића пукотина из прошле године, могао да се понови.

„Површинске пукотине су пронађене на неким местима на модулу Зарја", рекао је Владимир Соловјов, главни инжењер ракетно-космичке корпорације "Енергија".

Није навео да ли су пукотине узрок цурења ваздуха.

Прошле године су чланови посаде Међународне свемирске станице неколико недеља тражили места цурења ваздуха, пратећи трагове до главног радног подручја унутар другог руског модула названог Звезда.

Из Насе су нагласили да цурење не представља непосредну опасност за посаду и да је само изазвало незнатно одступање од распореда рада.

Ово је, иначе, година у којој Русија планира да напусти пројекат на Међународној свемирској станици и да вероватно покрене своју орбиталну станицу.

У априлу је заменик премијера Јуриј Борисов рекао за ТВ канал Русија 1 да Москва намерава да званично обавести партнере на станици о повлачењу.

Напоменуо је да је радни век те станице одавно истекао, али није познато да ли ће Русија одлучити да потпуно напусти све радове на њој.

Наса је напоменула да је америчка астронауткиња 2018. године избушила рупу на Станици како би се раније вратила на Земљу јер је „претрпела психолошку кризу".

Према извештају руске државне новинске агенције ТАС, упућени из Роскосмоса тврдили су да је неко ко није упознат са дизајном модула и без одговарајуће подршке „избушио више рупа".

Тврде да је астронауткиња Насе Серена Онон-Ченкелор направила рупу након што се у њеној вратној вени развио крвни угрушак који је морала сама да лечи, што је довело до „акутне психолошке кризе".

У Наси нису желели да коментаришу случај већ су само оспорили тврдњу.

У августу 2018. астронаути су пожурили да поправе рупу која се појавила у спољном зиду капсуле Сојуз.

Порекло пукотине је и даље мистерија, упркос бројним спекулацијама и оптужбама са разних страна.

недеља, 04. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару