Читај ми!

Иде ли биткоин ка крипто-зими или историјском максимуму

Да ли су криптовалуте на путу ка новим, вртоглавим висинама или је тржиште на ивици провалије и само је питање дана када ће се све поново стрмоглавити?

Биткоин се вратио на узлазну путању. Бележи раст вредности за више од 50 одсто у последње три недеље. Међутим, не нестаје страх од тога да тржиште иде ка „крипто-зими“, пише Индипендент.

Невероватан опоравак најпознатије дигиталне валуте на вредност изнад 46.000 долара поделио је аналитичаре криптовалута око тога у ком смеру ће биткоин кренути.

У „игри“ су две дијаметрално супротне теорије које биткоин стављају или на пут до свих историјских максимума пре краја 2021. године, или на ивицу колапса.

Обе теорије се ослањају на обрасце из претходних тржишних циклуса, од којих су најзначајнији рекордни скокови забележени на преласку 2013. у 2014. и 2017. на 2018. годину.

Заговорници прве, оптимистичније прогнозе тврде да је биткоин управо ушао у други део двогодишњег раста који ће његову вредност послати „на Месец“ и помрачити врхунац од 64.000 долара који је доживео средином априла.

Друга струја тврди да је тренутни скок вредности криптовалута само припрема пред пад који ће биткоин послати знатно испод нивоа од 29.000 долара, докле је потонуо крајем јула.

Два најистакнутија заговорника супротстављених теорија крију се иза псеудонима План Бе (PlanB) и Криптовејл (CryptoWhale), који заједно имају скоро милион следбеника на Твитеру.

План Бе је аналитичар који је стациониран у Холандији и његова предвиђања заснована су на претпоставци да ће биткоина укупно бити 21 милион показала су се доста тачним.

С обзиром на то да се награде за рударење биткоина преполовљују отприлике на сваке четири године кроз процес уграђен у његову мрежу познату као „преполовљавање“ (halving), модел који План Бе сматра прецизнијим приказује прогресивно веће циклусе процвата и пропасти криптовалуте.

Различите варијације овог модела предвиђају да ће вредност биткоина у овом циклусу стићи негде између 100.000 и 500.000 долара. 

Насупрот томе, Криптовејл се држи теорије да би ово могла бити последња шанса за крипто инвеститоре да остваре профит пре него што тржиште биткоин обори до 7.000 долара.

Толики пад ипак делује екстремно, чак и по стандардима биткоина. Претходни случајеви стављају доњу границу за овај циклус између 20.000 и 30.000 долара.

Рачуница показује да је свако ко је купио и држао биткоин четири године, у било ком тренутку у историји ове валуте, на крају имао добит.

Неухватљива волатилност (нестабилност) вредности биткоина потиче из мноштва фактора, па је скоро немогуће направити било какво предвиђање. Крхкост ове дигиталне валуте је толика да један твит Илона Маска наизглед може изазвати привремени пад или раст, док се дугорочна кретања вредности могу мењати новим прописима и законима било где – од САД до Кине. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару