Читај ми!

У току испитивање котлова за грејање који ће смањити емисију угљен-диоксида

Први кућни микроталасни котао могао би да помогне у смањењу емисија штетних гасова. Прототип је у фази испитивања у Великој Британији, где би могао да замени котлове на гас.

Креатори првог микроталасног котла рекли су да он може помоћи у постизању нулте емисије штетних гасова док еколошки греју домове. 

Котао користи електричну енергију за загревање воде која се затим може спровести кроз постојеће радијаторе и славине, тушеве и каде. 

Компанија Хит вејв (Heat Wayv) већ производи неколико прототипова и очекује да ће ове котлове у домовима детаљно испробати до краја 2022. године, а прва продаја купцима је планирана за 2024.

Из компаније наводе да би конструкција довољна за кућу са три или четири спаваће собе коштала 3.500 фунти, што је, како наводе, еквивалентнo гасном котлу.

Грејање је одговорно за емитовање 14 одсто угљен-диоксида у Великој Британији и то је једна је од најтежих препрека у настојању да се до 2050. године постигне нулта емисија штетних гасова.

Котлови на гас биће забрањени у новоизграђеним домовима од 2025. године, а очекује се да ће их у потпуности укинути средином тридесетих година овог века.

Влада охрабрује уградњу топлотних пумпи, које су изузетно ефикасне и јефтине за рад, али имају високе почетне трошкове.

Водоник се такође предлаже као замена за гас, али већина стручњака сматра да ће испорука водоника бити скупа и да ће се највише користити за тешку индустрију и транспорт.

Енергетска јединица коју је произвео Хит вејв исте је величине као гасни котао и има 10 метара цеви. Потрошња електричне енергије биће приближно иста као и код електричне рерне, кажу произвођачи.

„Крај употребе гасног котла је неизбежан и заказан", рекао је Фил Стивенс, суоснивач компаније Хит вејв.

Рекао је да би нове микроталасне топлотне пумпе имале места на тржишту за одговарајуће домове, и да ће оне „потрошача коштати исто, као гасни котао".

Пол Атертон, други суоснивач, рекао је: „Лепота нашег микроталасног котла је у томе што је у потпуности компатибилан са постојећим кућним радијаторима."

Компатибилност електромреже и инфраструктура

Додао је да ће компанија првобитно циљати на 170.000 нових домова који се изграде сваке године, у које неће бити дозвољено постављање котлова на гас од 2025. године.

Први производ компаније, преносни микроталасни грејач, за сада се производи за „војне купце".

Стручњаци су, за Гардијан, рекли су се микроталасни котао чини убедљивим и добрим решењем, иако су детаљи о производу поверљиви.

Увођење електричних возила већ значи да националну електричну мрежу треба ојачати како би се прилагодило додатном оптерећењу, а додатно раширено уграђивање микроталасних котлова повећало би тај изазов, рекли су стручњаци.

Неки стручњаци кажу да ће власници кућа можда морати да надограде главни осигурач у свом дому и да ће можда бити потребно да њихова локална електрична мрежа да одобрење за уградњу микроталасног котла.

Из компаније су рекли да су спремни да током реализације овог пројекта блиско сарађивати са свим заинтересованим странама.

понедељак, 05. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару