Читај ми!

Фејсбук развија паметни сат – у фокусу здравље и слање порука

Технолошки гигант „Фејсбук“ изгледа да хоће да се покаже и у ниши паметних сатова. Фокус код ових сатова, како се предвиђа, биће размењивање порука и здравље.

Паметни сат конгломерата Марка Закерберга требало би да користи оперативни систем Андроид, мада је то под знаком питања па је и даље у игри „Гуглов“ оперативни систем Wear, али и још неке опције.

„Фејсбук“ наводно покушава да развије свој оперативни систем за будуће хардверске подухвате, наводе извори који имају директна сазнања о уређају, али инсистирају на анонимности.

Сат ће наводно приступати интернету путем мобилне мреже, тако да за његов пун обим рада није потребан паметни телефон, а у понуди има функције за размену порука, здравље и фитнес.

Све ове функције моћи ће да се похвале потпуном компатибилношћу са постојећим „Фејсбуковим“ платформама, јер компанија несумњиво жели да искористи своју огромну друштвену мрежу како би добила предност над „Фитбитом“, „Еплом“ и другим титанима на територији паметних сатова.

Уређај ће омогућити корисницима да прате своје физичке активности са пријатељима, да ступе у контакт са својим тренерима и неку врсту брзог ћаскања без потребе да посежу за паметним телефонима.

„Фејсбук“ такође планира да своје уређаје учини компатибилним са производима компанија за здравље и фитнес попут „Пелотона“, али и да лансира верзије спремне за интеракцију са будућим уређајима из породице „Фејсбук“, попут линије наочара за проширену стварност које су наводно у припреми.

Првом верзијом паметног сата „Фејсбук“ планира да се похвали можда и до краја године, а увођење друге генерације могуће је већ 2023, откривају неименовани извори.

Иако извештај није улазио у детаље, наводи се да се „очекује да ће 'Фејсбук' продавати сат по цени која је близу трошкова производње“, што је тактика коју компанија већ користи са опремом за виртуелну стварност "Oculus".

Здравствени подаци корисника – нови клизав терен за „Фејсбук“ 

Главни директор „Фејсбука“ за развој нових технологија, Мајк Шрепфер рекао је на састанку запослених у децембру да је компанија планирала да настави да ради на хардверу и да ће се инвестирање у преносиве уређаје повећати.

Паметни сат би се придружио „Фејсбуковом“ растућем хардверском екосистему, који укључује поменуте "Oculus VR" слушалице и стриминг уређаје, заједно са неколико пројеката за које се шушка да су у процесу развитка.

С обзиром на досадашње мање и веће пехове са приватношћу корисника, најновији подухват „Фејсбука“ чини се као нов клизав терен, сада са подацима који се тичу здравља појединаца.

Уколико овај паметни сат на крају буде угледао светлост дана (јер иако је развој уређаја прилично одмакао „Фејсбук“ и даље може да одустане од пласмана) само ће бити питање колико месеци ће проћи пре првих оптужби за манипулацију приватним подацима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару