Читај ми!

„Рејзр 5г“ на тесту – волите ли да заклопите телефон када завршите разговор

Многима је чувени „моторола рејзр в3“ био први мобилни телефон. То је, за појмове мобилне телефоније, сада већ далеки предак данашњег „рејзера 5г“ који истовремено буди носталгију и пружа добре могућности. Како се најновији члан породице „рејзр“ показао на тесту?

Крајем прошле године читаоци портала РТС-а имали су ексклузивну прилику да међу првима виде како изгледа оживљени "моторола рејзр". Не чини се да је то било тако давно, а живот на планети променио се онако како је ретко ко могао да претпостави.

Паметни мобилни телефони су и пре пандемије играли важну улогу у нашим животима, али у претходних годину дана користили смо их више него икада.

И док смо се још више везали за уређаје од којих смо већ били превише зависни, изостале су помпезне нове промоције и сајмови, а најновије моделе компаније су представиле углавном онлајн.

Можда је тај период прилика и да преиспитамо наш однос према мобилним телефонима. Надамо се да је крај пандемије на видику, а можда ћемо, када се све оконча, бити засићени телефонирања, порука, видео-позива и константног проверавања нових вести или по стоти пут пређених нивоа у игрицама.

То није лош тренутак да "Моторола" настави оно што је започела са првом верзијом оживљеног "рејзера". Није чекала ни годину дана, а у септембру је представила и другу, унапређену. Кажу да су слушали коментаре и реакције корисника на први модел и да су све то узели у обзир дизајнирајући "рејзер 5г".

Телефон је стигао и на тржиште Србије, а РТС је опет имао ексклузивну прилику да тестира нови модел. Али пошто ово није телефон на какав смо навикли, ни тест, а ни утисци не могу да буду уобичајени. То значи да ћемо се бавити спецификацијама уређаја, али да ће много више речи бити о утисцима и начину његовог коришћења, јер је то оно због чега ће неко одлучити да га себи приушти.

Кад смо код тога, "рејзр" увек код љубитеља мобилних телефона изазове велику пажњу, али овог пута је упао у очи и због цене која је била виша од 200.000 динара, а сада се с попустима код оператера може наћи и за око 185.000. То га ставља у највише ценовне категорије. Шта за тај новац "рејзер 5г" нуди?

О укусима се не расправља, али...

Можда се прича о телефонима може почети од различитих ставки, али код "рејзера" мора да крене од дизајна. Кажу да се о укусима не расправља, али веома често може да се чује да је ово најлепши телефон на преклапање (истина, конкуренција није велика, бар за сада).

Ту је препознатљиви изглед легендарног модела, који је осавремењен тачно толико колико треба - довољно да буди носталгију, а да опет изгледа савремено. Ретко где "рејзр 5г" неће изазвати пажњу или радозналост код оних који га угледају.

Слично је било и са првом верзијом, али сада су неке ствари знатно унапређене. На пример - челична шарка. Изгледа прилично чврсто и квалитетно. Екран је много боље интегрисан и сада делује мање крхко у односу на прву верзију.

Истина је да, када се прелази прстом по средини главног екрана, осете се неравнине и оне су и видљиве када је екран угашен, па то изгледао као неко благо гужвање. Међутим, то не смета приликом коришћења.

Оно што није добро је што се на екрану лако скупља прашина, пошто је он минимално удубљен у односу на ивице телефона.

Телефон има "горила глас 5" заштиту. Главна камера налази се испод спољног екрана, а поред ње је дискретни блиц. Са леве стане је мали тастер за укључивање, а са десне класичан тастер за појачавање или стишавање звука. Када је телефон склопљен, звук се појачава у смеру у којем се стишава када је телефон отворен.

С доње стране телефона је звучник, поред њега УСБ Ц улаз (нема троипомилиметарског улаза за слушалице), и за разлику од прве верзије "рејзера" која је многима због тога била недоступна, овога пута ту је фиокица за физичку СИМ картицу (и даље је могуће користити и е-сим).

Са задње стране налази се читач отиска прста, на који је утиснут препознатљив "Моторолин" лого. Телефон изгледа веома лепо и елегантно, а механизам преклапања делује квалитетно и чврсто.

Битно је што стаје у сваки џеп, и може да се каже да је ово уређај за људе којима је битан стил.

За похвалу је и паковање у којем телефон долази и које је веома необичног облика. Када се отвори кутија, "рејзер" лежи у лепом постољу, које и иначе може да се користи.

Иза је елегантна кутија у којој су слушалице и пуњач. Кутија може да се употреби и за нешто друго, а веома је слична футроли за наочаре. У сваком случају, паковање доликује телефону ове ценовне категорије.

Два екрана, две улоге

"Рејзр 5г" има главни екран дијагонале 6,2 инча. У питању је савитљиви ОЛЕД дисплеј резолуције 876 x 2142 пиксела. Када је о приказу реч, већина корисника неће имати на шта да се пожали, осим тог "ефекта згужваности" на средини, који смо већ поменули.

Главни адут телефона је спољни ОЛЕД дисплеј који је веома функционалан. Не приказује само време, датум и температуру, већ се може користити скоро за све као и главни, само што је много мањи.

Веома је користан, јер не морате отварати телефон приликом читања порука и нотификација. Постоје апликације које су прилагођене за коришћење на спољном екрану, али можете да изаберете и оне које нису. На пример, снимци на Јутјубу могу да се гледају без проблема.

Његово коришћење је веома једноставно, а могуће је и одговарати на поруке, с тим што је потребно много више стрпљења због малих димензија и већина корисника то неће радити.

Добра ствар је што, када отворите телефон, настављате коришћење оне апликације коју сте користили и на спољном дисплеју. На пример, када стигне порука, можете да је прочитате на малом екрану и ако желите да одговорите, само отворите телефон и аутоматски имате могућност да пишете одговор.

Због облика телефона и спољног екрана, искуство коришћења "рејзера" је потпуно другачије неко када је реч о класичним равним телефонима. То ће сигурно већини корисника бити интересантно, нарочито у прво време, док траје период адаптације и то је нешто због чега су и корисници старог "рејзера" с почетка овог века веома узбуђени.

Шта је "испод хаубе"

Када је изашао оживљени "рејзр" прошле године, пажњу је изазвао дизајн. Носталгија и жеља за нечим новим били су главни разлози за куповину телефона код оних који нису ни питали за цену, а могли су да га приуште.

Али, ко је желео најбоље перформансе, вероватно га је прескакао. Овог пута ситуација је боља. "Моторола" је ослушнула глас корисника и унапредила је "рејзр". Нова верзија долази са осмојезгарним "Снепдрагон 765Г" процесором и осам гигабајта РАМ меморије. Ту је и 256 гигабајта простора за складиштење.

То није најјачи процесор који постоји на тржишту, али верујемо да је најјачи који је могао да се угради у овакав телефон, и уз овакву батерију. И пружа 5Г могућности новом "рејзеру" (мада је то за сада у Србији ирелевантно).

Руку на срце, већина корисника неће осетити сметње у раду, и све функционише прилично брзо. "Рејзр 5г" није имао проблема са игрицама које смо тестирали (помаже и одлична Адрено 620 графика). Међутим, љубитељи видео-игара вероватно ће прескочити овај телефон који због свог облика није баш за гејминг.

Вероватно је "Снепдрагон 765г" тренутно најбољи избор за телефон овог облика и димензија, и пружа задовољавајуће искуство. Проблем је што се и за нижу цену могу купити телефони класичног облика са флегшип чиповима. Питање је шта је коме приоритет.

Батерија, повезивање, звук

Компромис је прављен и када је реч о батерији која има 2.800 милиампер часова. Још један разлог зашто "рејзр" нема најјаче процесоре (осим што би они и подигли већ високу цену уређаја).

Није захвално процењивати колико ће коме да издржи телефон без пуњења, али рецимо да ће просечан корисник морати да га пуни свако вече, што опет није толико страшно.

У паковању се добија брзи пуњач од 15 вати, а због мањег капацитета батерије, време пуњења је скраћено. Нажалост, бежично пуњење је изостало.

Кад је реч о звуку, он представља пријатно изненађење. Иако нема стерео опције, звук је прилично добар и јасан.

Лепо је и то што уз телефон долазе веома квалитетне слушалице са УСБ Ц улазом. Нисмо навикли да уз мобилне телефоне добијамо овако добре слушалице, али то је вероватно нека врста надокнаде за ниже перформансе у односу на телеофне у том ценовном рангу. Добија се и неколико заменских уложака, тако да је за похвалу брига о тим детаљима који су обично занемарени.

Блутут повезивање се подразумева, а ту је и НФЦ чип, који је изостао код неких модела у последње време.

Оно на шта смо код "Мотороле" навикли је чисто Андроид искуство без непотребних апликација које оптерећују (овог пута ту је Андроид 10), али и "Моторолини" гестови, који су сада веома корисни, јер се камера може активирати двоструким окретањем телефона када је преклопљен, а блиц се укључи када се телефон протресе.

Какве су могућности камере?

Можда највеће ограничење код телефона овог облика и величине јесте камера. Немамо систем са више камера којима се данас хвале многи уређаји (иако су код приступачнијих телефона неки сензори ту само реда ради).

И камера је такође била једна од већих замерка код прве верзије новог "рејзера". Сада је ствар донекле поправљена. Главни сензор има 48 мегапиксела и отвор бленде ф/1.7.

Фотографије, када има довољно светла, изгледају добро, оштре су и са довољно наглашеним детаљима. Слична је ситуација и са видео-снимцима чије је максимална резолуција 4К.

Ипак, они који издвајају велики новац за телефон, навикли су на боље. Али сви ти системи камера на флегшип телефонима заузимају много простора и испупчени су у односу на кућишта. То у овом случају није било могуће.

Јасно је да, поред телефонирања, многи најчешће на мобилним уређајима користе камере. Коме је то најбитније, неће ни гледати "рејзр". Али коме је то битно, уз то да поседује другачији телефон, вероватно ће бити задовољан компромисом који је направљен.

Поменимо и "селфи" камеру од 20 мегапиксела, али она помало губи свој смисао јер је једна од највећих предности овог телефона што одлични селфији могу да се праве предњом камером, када је телефон преклопљен. У сваком случају, добро је да је и та камера присутна, због видео-позива.

И опет о дизајну и носталгији...

Причу о новом "рејзеру" почели смо од његовог изгледа, али једноставно се намеће да да је тиме и завршимо. "Моторола" је одлучила да не одустане од овог концепта и да развија и унапређује "рејзр".

Сигурно је да постоје они који уопште нису заинтересовани за овакав телефон, али и они који не жале новац за нешто другачије или за нешто што их враћа у младост. "Рејзр 5г" је управо за ову другу групу људи, и њима вероватно није битно да имају набољу камеру на свету или најјачи процесор.

Добро је што се развијају телефони на преклапање, јер то даје одређену динамику тржишту мобилних телефна који су, нарочито последњих година, суочени са критикама да сви личе једни на друге.

С друге стране, ни ти критичари не умеју да понуде другачија решења. Надамо се да ће концепт "рејзера" и осталих телефона наставити да се развија и да ће они постајати све бољи.

"Моторола" је са "рејзером 5г" постигла најбоље што је тренутно могла са телефоном тог облика, храбро је што се улаже у том смеру, јер то вероватно није јефтино.

Тренутно је "рејзр 5г" намењен онима са "дубљим џепом", али можда ће у будућности тај концепт да се омасови и можда ће бити приступачнији људима који би желели да се врате у нека друга времена, али са савременим могућностима.

Данас су телефони наше "продужене руке" и њихове могућности стално се повећавају, али и даље многима представља неописиво задовољство кад на крају разговора "залупе" телефон и када се чује тај карактеристичан звук, као некада...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару