Читај ми!

Роботска кухиња која ће вам припремити вечеру – и опрати судове, такође

Вероватно ће вам због цене од 250.000 евра, колико кошта ова роботска кухиња, кренути сузе на очи, али из компаније „Моли роботикс“ тврде да већ имају више од хиљаду потенцијалних купаца и надају се да ће за коју годину цена пасти.

Коначно, на тржишту се појавио врхунски кухињски уређај за који можда нисте ни знали да га желите – али коштаће отприлике као просечна кућа у Великој Британији.

За оне који се питају шта би могли да купе неком супербогаташу као божићни поклон, можда би могли да размисле о овој роботској кухињи која само на притисак дугмета може да припреми преко 5.000 јела, предлаже Гардијан.

Лондонска компанија за роботику представила је прву роботску кухињу на свету, за коју обећава да „кува од нуле, чак и чисти без поговора“.

Робот „Моли кичен“, замисао руског математичара и информатичара Марка Олејника, обећава да ће припремати стандардна јела као из ресторана, а да њен власник не мора ни прстом да макне.

Ипак није јефтино – робот кошта најмање 250.000 евра. Олејник признаје да је цена висока, али додаје да је било око 1.205 „квалификованих упита о продаји“ од људи заинтересованих за куповину овог робота. Напомиње да је цена слична цени луксузног аутомобила или мање јахте, али да се нада да ће компанија у будућности представити моделе који ће имати нешто нижу цену.

„Оно што овде гледате је прва роботска кухиња на свету за широку употребу“, навео је Олејник на изложби информационих технологија која је одржана у Дубајиу. „Као и све револуционарне технологије – аутомобили, телевизори и рачунари – и она ће се свидети ентузијастима, професионалцима и онима који радо усвајају новине“, сматра математичар.

„Моли кичен“ кува као врхунски кувари

Робот је развијен уз помоћ Тима Андерсона, кулинарског иноватора и победника Би-Би-Сијеве серије Мастер чиф из 2011. године. Андерсонове технике кувања забележене су у 3Д техници и „преведене у елегантан дигитални покрет користећи прецизне алгоритме“.

Андерсон и његове колеге кувари Никол Писани и Ендрју Кларк припремили су 30 јела која су убачена у меморију апарата, а нови рецепти се додају сваког месеца. Компанија је рекла да ће купци на крају моћи да бирају из дигиталног менија са више од 5.000 јела, као и да имају могућност снимања својих омиљених јела.

И на крају све почисти

Апарат има две зглобне роботске руке на чијој изради су радили водећи стручњаци из немачке компаније „Шунк". „Моли кичен“ потпуно репродукује покрете људских руку што роботу омогућава да покупи састојке из паметног фижидера, подеси температуру печења или кувања, да користи судоперу како би сипао воду у шерпу, меша и сервира, баш као што би кувар урадио.

Ако бринете да ће за собом оставити неред – немојте. „Робот ће све очистити за собом – без поговора“, тврди Олејник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару