Читај ми!

Јубиларна 20. „Синергија“ – технологија је човеков пандемијски кец из рукава

Сутра почиње „Синергија“, једна од највећих и најутицајнијих конференција посвећена дигиталној трансформацији. Јубиларна 20. „Синергија“ биће одржана онлајн 25. и 26. новембра, а бесплатан приступ омогућен је заинтересованима преко „Мицрософтове“ платформе "Teams Live".

„Овогодишња Синергија биће само у дигиталном формату. Није да смо тако желели, али због читаве ситуације дигитални формат је једини могућ. Ипак, баш због таквог формата, успели смо да обезбедимо говорнике са свих страна света који раније нису могли да дођу“, каже Марко Марјановић из „Мајкрософта“.

Теме ће, као и увек, бити новости из света технологије, али и како се технолошка унапређења преливају и утичу на свакодневни живот и пословање – све оно што је у технологији битно, а што ми као појединци и друштво можемо да искористимо.

Пандемија коронавируса показала је колико технологија може да буде корисна.

„Иако је дошло до промена околности, нису се промениле навике и потребе, за које су људи потражили алтернативне начине да их испуне у онлајн сервисима и услугама. Људи су у дигиталним платформама пронашли начине да се друже, раде, обављају послове, уче...“, наводи Марјановић.

И пре пандемије интернет је донео могућност да се многи послови обављају са било којег места где постоји веза са интернетом, а сада је та алтернатива постала главни начин рада.

О могућности да и после краја пандемије људи наставе да раде од куће, Марјановић каже да се ипак нада да ће се људи вратити у канцеларије, али да ће остати слобода да се изабере начин на који ће се радити, био он онлајн или на лицу места.

„Пре свега се променио однос осталих сектора према информационим технологијама. Да би се превазишла ситуација све очи су биле упрте у ИТ сектор, који је морао брзо да одговара и да промене уводи веома брзо. То је кључна промена која се десила у ИТ сектору – ствари су се поједноставиле“, истакао је Марјановић.

Према његовим речима, људи су се веома брзо прилагодили новонасталој ситуацији.

„У року од десет дана направљено је 1,4 милиона налога за ученике у Србији и то је без икакве припреме кренуло да функционише да је настава несметано да се одвија. Пријатно сам изненађен способношћу људи да се прилагоде ситуацији и новим технологијама које у том тренутку нису биле ни близу стања у којем су данас када смо већ имали времена да се унапреде сервиси који се користе“, истиче Марјановић.

На конференцији „Синергија“ биће покривене бројне теме – од економског и социолошког утицаја пандемије, преливања тога на пословну сферу, а биће приказани примери из стране јавне управе, предузећа.

Биће показано да ситуацију пред нама не треба доживљавати као претњу, већ као шансу у којој треба препознати шта ће у будућности бити потребно да би то могло бити искоришћено на најбољи начин.

Хибридном моделу учења биће посвећено доста пажње у едукативном делу Синергије и у њему ће и ученици и професори имати прилику да поделе своје искуства, а то ће бити прилика да се размене добре праксе, шта то, на пример, „Мајкрософт“ може да да образовању и да се осмисли приступ како да се у будућности искористе могућности пред нама.

„'Мајкрософт' има платформу за образовање Teams која омогућава рад и сарадњу на даљину. Може да обезбеди креирање виртуелних ресорса за извођење наставе. Примера ради, стварање лабораторијских услова за разне научне области. Читав дијапазон могућности је доступан корисницима ради лакшег рада и учења“, наводи Марјановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару