Читај ми!

Хакер открио чему служи камера у „Теслиним“ електричним аутомобилима

Мада је Илон Маск тврдио како је камера уграђена у ретровизор нових модела „Теслиних“ електричних аутомобила намењена за будуће такси-роботе, један хакер је открио да она у ствари надгледа понашање возача.

Извршни директор „Тесле", Илон Маск, тврдио је да ће камера служити како би се спречило вандалистичко понашање у будућим самовозећим такси возилима, међутим, чини се да најновије откриће једног хакера показује да јој је намена, у ствари, да прати понашање возача током вожње.

Хакер, познат као „зелени“, открио је низ кључних речи у софтверу електричног аутомобила, које упућују на то да камера региструје понашање возача у тренуцима који претходе удесу како би се помоћу тих снимака утврдио узрок несреће.

Кључне речи на које софтвер у камери реагује су: „зслепљен“, „затворене очи“, „користи телефон“ и „спуштена глава“.

Камера у ретровизору долази уз сваки нови модел „тесла 3“ и „тесла Y“, мада, када су први пут уграђене пре три године, из компаније су обавестили купце да ће оне бити неактивне до будућег ажурирања софтвера.

У априлу је један корисник Твитера у својој објави нагађао како ће се камере користити у „такси-роботима“ како би се спречило да путници не оштете аутомобил, с обзиром на то да нема возача.

„Ако вам униште аутомобил, то ће забележити камера и они ће морати да плате штету, а можда и да кривично одговарају“, написао је на свом налогу на Твитеру Мари Ти.
А Маск му је одговорио: „Тачно“.

Када су камере коначно први пут активиране пре неколико месеци, из „Тесле“ су власницима њихових аутомобила рекли да ће бити коришћене у истраживачке сврхе.
У поруци којом се од власника тражи сагласност за активирање камера, произвођач електричних аутомобила тврди да ће им она помоћи да њихова возила постану још безбеднија у будућности.

„Уколико омогућите снимање, 'Тесла' ће аутоматски снимити фотографије и кратак видео-снимак непосредно пре судара или небезбедне ситуације како би помогао инжењерима да развију побољшане безбедносне функције“, стоји у поруци.

Из компаније нису коментарисали ово најновије откриће и поред тога што су ово хакерско откриће остали произвођачи електричних аутомобила поздравили.

Фред Ламбер, главни уредник портала посвећеног електричним возилима Електрек, тврди да је срећан што „Тесла“ коначно развија бољи систем надзора возача.

„То је по мени једна од највећих слабости 'Теслиног' аутопилота“, написао је Ламбер.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару