DNSSEC – нова технологија против сајбер криминала

У циљу заштите од сајбер криминала Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) увео је технологију која корисницима омогућава безбедан приступ садржајима на мрежи и спречава злоупотребу података, а могла би да спречи више од половине свих сајбер напада уколико би била масовно коришћена.

Реч је о DNSSEC технологији (DNS Security Extension), као безбедном проширењу ДНС-а, основног интернет сервиса који омогућава да корисници интернета користе лако памтљиве текстуалне адресе, а да се њихови рачунари ипак повежу са жељеним сервисима.

Ова технологија је за кориснике бесплатна, а омогућава заштиту назива домена у оквиру .рс и .срб доменских простора, каже за Тањуг руководилац ИKТ службе РНИДС-а, Жарко Kецић.

Објаснио је да је DNSSEC сервис веома битан за побољшање безбедности ДНС-а који је направљен средином осамдесетих када се није много размишљало о томе да би требало да буде и безбедан и да би сајбер криминалци могли да искористе његове слабости.

„Последњих година се много радило на подизнају безбедности ДНС-а због тога што су многи корисници били преусмерени на сајтове које су контролисали криминалци где су били украдени лични подаци или подаци везани за банкове рачуне, кредитне картице“, наводи Kецић.

Због тога, додаје, DNSSEC решава велики проблем јер потврђује да је одговор дошао од правог сервера, али и интегритет самог податка, односно да он није мењан у току преноса од ДНС-а до крајњег корисника.

На тај начин се, истакао је Kецић, спречавају многи напади у вези с преусмеравањем корисника на сајтове сајбер криминалаца.

DNSSEC је у нашој земљи у употреби од почетка ове године, а што се .рс и .срб домена тиче, до сада постоји нешто више од 70 корисника, што је, према речима Kецића, јако мало.

„Овај сервис смо имплементирали јер желимо да повећамо безбедност корисника и уопште интернета у Србији. Очекујемо да ће све већи број корисника схватити важност овог сервиса и да ће их бити много више у будућности јер уколико би сервис био масовно коришћен, спречио би више од половине свих сајбер напада на интернету будући да је више од половине тих напада изведено неком врстом манипулације ДНС-а“, наглашава Танјугов саговорник.

Осим тога, DNSSEC онемогућава такве врсте напада, односно спречава да неко пресретне поруку или кориснику пошаље лажну ИП адресу да би га преусмерио ка неком лажном сајту или сервису, који контролишу криминалци.

Такође, омогућава и већу безбедност мејл сервера.

Ипак, објашњава Жарко Кецић, корисници не виде директно корист од имплементације DNSSEC-а, јер уколико у свакодневном коришћењу нема сајбер напада, ни не знају да су заштићени, али да је реч о превентивој мери која подиже генерално безбедност свих корисника на интернету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару