Корона-апликација – скупа, а засад бескорисна

Коштала је двадесет милиона евра, користи је око 16 милиона људи, али она, ничему не служи. Иако званичници говоре о великом успеху, у пракси се не види да корона-апликација помаже сузбијању епидемије у Немачкој.

Кад год се два корисника немачке корона-апликације нађу близу, њихови телефони путем блутута размењују и похрањују шифроване податке. Уколико неко од њих касније сазна да има корона-вирус, он тај податак уноси у апликацију која одашиље упозорење свим корисницима који су били у његовој близини у претходне две седмице.

Лични подаци остају потпуно заштићени, али би тако људи ипак били упозорени и могли да боље мотре да ли имају симптоме или превентивно оду да се тестирају.

То је све лепо звучало у теорији. Међутим, месец дана од лансирања, питање је да ли уопште ичему служи ова апликација коју је на паметне телефоне инсталирало око 16 милиона људи у Немачкој и тако је учинило најуспешнијом новом апликацијом икада.

Софтвер мора да се побољша

До сада се показало да апликација изазива погрешне узбуне или шаље обавештења попут „апликација није подржана у вашем региону“. Отпочетка се зна да старији телефони не подржавају апликацију – она код Андроидових система ради тек од верзије 6, а код Еплових од иОС 13.5, а те оперативне системе имају уређају произведени 2015. године и новији.

„Ниједан софтвер никада није био перфектан када је пуштен у промет“, каже Линус Нојман из „Хаос компјутер клуба“, удружења бивших хакера које се бави заштитом података. „Али онда мора да се побољша. А месец дана је великодушан период за то, посебно јер лажне узбуне нервирају и чуде кориснике“.

Програмери који су развили апликацију за потребе државе, пак, одговарају да је за нека побољшања потребно сачекати глобалну актуализацију Гугла и Епла, јер апликација не може све сама. И они и владајући политичари су хвалили апликацију као велики успех.

Међутим, још једна невоља је што је тек око 60 одсто лабораторија дигитално умрежено. Идеја је да надлежне лабораторије директно јављају кориснику да ли је његов налаз позитиван или негативан, како би он то, уз посебан код, могао да унесе у апликацију. То је важно како не би свако могао по нахођењу да упише да је позитиван на корону и тако изазове панику.

Постоје још неки проблеми – апликација не функционише у иностранству, за сада постоји само на немачком и енглеском језику (мада стиже турски, а затим и други језици како би и туристи могли да је користе), а људи који су били позитивни, па затим прележали корону, имају проблема да унесу да су опет негативни.

Но све су то грешке и грешкице које се дају отклонити и много је важније питање да ли сама апликација помаже у бржем сузбијању епидемије, то јест откривању људи који су позитивни пре него што они сами то примете на основу симптома.

Не делује да помаже

Диселдорфски лист Ханделсблат пише да је ефекат до сада – невидљив. Тако је управа милионског града Диселдорфа саопштила да се до сада осморо људи јавило заводу за јавно здравље јер их је апликација упозорила на могући ризични сусрет, али да су сви ти људи били негативни на корону.

У преводу – у граду у којем је вирус натпросечно присутан апликација није допринела да буде откривен ниједан једини случај.

Тамо где пак избију велика жаришта, као што је то био случај у кланици фирме „Тенис“ у Реда-Виденбрику где се заразило преко 1.500 радника, апликација је бескорисна. Јер, када је жариште тако велико и јасно повезано са једним местом као што је погон за прераду меса, онда ће ионако из предострожности сви бити тестирани.

Оператори апликације су саопштили да неће бити објављивано колико је људи до сада апликација упозорила нити колико од њих је затим тестирано позитивно на вирус. Кажу, то је због заштите података. Тако ће и посматрачима и новинарима бити тешко да анализирају колики је заправо допринос апликације у борби против пандемије.

Како даље пише Ханделсблат, иако бројка од око 16 милиона преузимања звучи импресивно, то заправо није превише на 83 милиона становника. Непознато је, додаје лист, колико људи је скинуло апликацију на више својих уређаја, на колико телефона апликација функционише без проблема или колико често се дешава да људи искључе блутут или телефон или га оставе код куће.

Познато је да је до сада централни систем послао нешто више од пет стотина кодова људима који имају апликацију, а позитивно су тестирани на вирус. Но не зна се колико њих је збиља онда то пријавило путем апликације јер је тај корак добровољан.

Једно је сигурно – на основу укупног броја новозаражених у последњих месец дана, не би се могло рећи да је апликација значајно допринела сузбијању епидемије.

Управо су добровољност коришћења апликације и чување приватности хваљени од стране бораца за заштиту личних података. Неки, попут таблоида Билд, пишу управо супротно да „заштита података чини корона-апликацију бескорисном“.

Апликацију су по налогу Владе развили немачки софтверски гигант САП и „Телекомова“ кћерка-фирма „Т-Системс“. Развој је коштао 20 милиона евра, а произвођачи ће добити још новца за одржавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару