Добро размислите које личне податке делите на интернету

Корисници електронских система су спремни да активно деле своје податке и дозволе влади да надгледа њихову активност на друштвеним мрежама из безбедоносних разлога, али за многе потрошаче још увек је нејасно како ови аутоматизовани системи сервиса заснованих на личним подацима функционишу.

Испрва су финансијске институције, као и добављачи у електронској трговини интегрисали алгоритме за прикупљање личних података ради процене потрошача. Данас се ови системи примењују у многим другим сферама и секторима.

На пример, владине организације могу да процене који људи имају право на широк спектар совијалних услуга у стварном свету. Осим тога, са избијањем ковид 19 пандемије, свет се уверио у могућности примене аутоматизованих система у циљу контроле кретања људи, њихове способности да купују робу и њиховог приступа социјалним услугама.

Али, да ли су људи заиста спремни на ово?

Као и било који други рачунарски систем, ови подаци су подложни различитим врстама напада, било да се ради о техничкој и програмској имплементацији или о системској механици. Ово друго може довести до појаве новог типа црног тржишта на коме бодови корисника могу бити претворени у прави новац и обрнуто.

Ипак, ово не спречава организације да наставе са прикупљањем података, нарочито када су људи сагласни са тим. Извештај компаније „Касперски“ показује да је преко 40 одсто испитаника поделило осетљиве личне податке како би осигурали боље рејтинге и попусте и да би уживали посебне услуге.

Дељење личних података на интернету није неминовно

Мада тренутно дигитална стварност чини да изгледа као да је дељење личних информација на интернету неминовно, заштита приватности како онлајн, тако и офлајн, још увек је могућа. Сходно томе, добро размислите које личне податке делите на интернету. Мада су сајтови друштвених мрежа дизајнирани да нас подстичу на дељење са другима, све информације које објавите на интернету могу пасти у погрешне руке.

Онлајн истраживање ће вам дати попуст на ваш омиљени бренд, али ово може довести до тога да компанија о вама зна и више него што желите, зато останите опрезни. Немојте заборавити да избришете свој налог и историју претраге кад год је то могуће када престанете да користите апликацију или онлајн сервис и проверите који све повезани уређаји имају приступ вашим личним налозима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару