Да ли је 5Г мрежа гориво за пандемију короне

Са ширењем коронавируса множиле су се и бројне теорије о томе шта га је изазвало. Последња у низу тврди да је 5Г телекомуникациона мрежа - гориво за ширење пандемије.

Ако сте се некада запитали зашто се баш у Вухану вирус прво раширио, то је зато што је у овом граду међу првима на свету 5Г мобилни систем почео да ради на све три фреквенције. То тврди немачки физичар др Клаус Бухнер. 

Да је 5Г мрежа узрок болести сматра и контроверзни амерички лекар Томас Кован. Али из Кине стижу другачије вести; 5Г мрежа лечи, јер захваљујући њој лекари болнице у Ченгдуу, главном граду провинције Сичуан уместо уживо, путем рачунара могу да виде пацијенте и налазе из болница на Тибету, удаљених више од 700 километара.

"Овде је примена 5Г технологије веома важна. Кроз удаљени пренос 5Г можемо да контролишемо ЦТ скенере у болницама у удаљеним регионима", каже Ли Ченлин, заменик директора Одељења радиологије у болници у Ченгдуу.

Коришћење пете генерације мобилног интернета у телемедицини само је једна од могућности. Индустрија је нарочито заинтересована за 5Г мрежу, која у односу на 4Г користи више фреквенције у спектру радио-таласа. То значи да је могуће слати доста веће количине података које стижу и до 100 пута брже. Јасно је да ће ова технологија, коју за сада користи свега неколико држава, променити свет. Али колико мења здравље човека?

"Како објаснити да у Ирану, у ком наиме нема 5Г мреже, имате широко распрострањен корона вирус, како објаснити ширење корона вируса у Франсцуској, Белгији, Словенији у којима такође нема 5Г мрежа у овом тренутку? Даље, како објаснити успех Јужне Кореје у борби против коронавируса, а зна се да је то прва држава која је развила 5Г мрежу значајно пре Кине и САД?", разматра питање 5Г мреже, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација, проф. др Ирина Рељин са Електротехничког факултета. 

Петиција у Словенији 

Да електомагнетно зрачење које емитује 5Г мрежа ипак има више штете него користи проценили су у Словенији, где је након притисака група за заштиту животне средине половином јануара привремено стављен мораторијум на инсталацију 5Г мобилне мреже.

"Петицију против је потписало преко 17.000 људи. Након тога је дошла криза са коронавирусом и промена владе у средње. Претпоставља се да ће нормализацијом ситуације у земљи ова тема бити брзо на дневном реду, а како ствари стоје мобилни оператери би требало да докажу да 5Г мрежа не штети здрављу. Влада са друге стране на свом сајту објавила је истраживање ЕУ о томе како 5Г мрежа нема везе са коронавирусом па бојажљиви овде верују да ће нова влада поступати у прилог 5Г мреже", наводи Владимир Банић, дописник РТС-а из Словеније.

А у прилог тези да је ова мрежа гориво за пандемију, Бухнер наводи и то да њен утицај отвара калцијумске канале у људском организму и погодује експанзији вируса. Можда су баш зато у Великој Британији спаљена три телефонска пријемника. Иако виших фреквенција, опсег радио таласа - који се користи за њу није јонизујући, „што значи да она нема довољно енергије да разбије ДНК и оштети ћелије, став је појединих стручњака. За тако нешто потребно је доста више.

"То би значило да за једног просечног човека морате обезбедити 400 киловата, то је ниво снаге једне мање електране, 5Г мрежа користи мале снаге које на нивоу корисника износе неколико десетина микровата у сваком случају мање од миливата што значи да смо ми заиста безбедни у овом случају", каже проф. Рељин.

Користити па мерити 

Поводом овог питања изјаснила се и Светска здравствена организација, која истиче да после многих истраживања „штетне последице по здравље нису каузално повезане с излагањем бежичној технологији".

"Не верујем да је ико постигао за ово кратко време да дође до валидних тврдњи да су те две ствари повезане, тако да по том питању за обично грађанство мислим да је најпрепоручљивије да се воде саветима СЗО. Нико не тврди да једног дана не дођемо до неких резултата који буду указивали на то да постоје одређени здравствени ефекти најпре, али за сада нема никаквих чињеница валидних који би потврдили тако нешто", рекао је Љубомир Куриј, медицински физичар са Клиничког центра Србије.

А да би са сигурношћу тврдили какве ефекте има 5Г мрежа, најпре се мора користити, па потом мерити утицај. Као што је био случај са увођењем сваке претходне технологије. Када је реч о овој, у Србији за сада постоји једна 5Г базна станица, коју користе домаће и стране фирме, стартап компаније и студенти техничких наука. У плану су још три, док се комерцијална употреба очекује крајем године.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи