Кинески "Џили" развија аутомобил отпоран на коронавирус

Кинески произвођач моторних возила "Џили" најавио је аутомобил који поседује систем за одбрану од коронавируса. Тај ауто ће бити опремљен системом за филтрирање ваздуха и на тај начин ће се спречити улазак вируса у кабину, а компанија "Џили" каже да је у претпродаји наручено 30.000 возила.

Кинеска влада сваког месеца помогне ауто-индустрију са 200 милиона евра због утицаја коронавируса на куповину и производњу возила. Зато је кинеска фабрика "Џили", која је власник десет одсто "Дајмлер Крајслера", утрошила велика средства да пронађе потпуно безбедан систем филтрације ваздуха у кабини који омогућава да коронавирус не уђе у путнички простор.

"Уложићемо 53 милиона долара у борбу против вируса који убија људе широм планете, а најснажнији је управо у Кини, где је пријављено око 3.000 смртних случајева", рекао је Зао Фукан из "Џили аутомобила".

То је први пут да се овако софистицирани системи уграђују у аутомобиле па се може очекивати и висока цена, кажу у "Џилију". Овај патент, који ће филтрирати и остале болести и заразе, биће доступан и другим произвођачима.

"‘Џили ауто‘ је у рекордном року развио нови интелигентни систем за прочишц́авање ваздуха (ИАПС). Овај високоефикасан систем за прочишц́авање ваздуха ради у тандему са клима уређајем за изолацију и елиминацију штетних елемената кисеоника у кабини, укључујуц́и бактерије и вирусе", навео је Зао Фукан.

Први аутомобили иду у серијску производњу већ у мају, а продаја почиње одмах преко интернета. Наруџбине само стижу, а 30 одсто их је ван граница Кине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи