Дронови за надзор први пут преко Теленор 5Г пробне мреже

Први пут у Србији, на 5Г мрежи демонстриран је рад дрона за надгледање стартапа “Easy Aerial”. Демонстрација је одржана у Научно-технолошком парку Београд у оквиру „Теленор“ тестног 5Г окружења, а занимљиво је да је стартап своје решење тестирао у Београду недељу дана пре него што су били у могућности да то ураде у Њујорку.

„5Г технологија доноси одсуство кашњења у преносу података, што је за наше решење веома важно. Користимо је за управљање дроном и аплоуд фотографија које се снимају помоћу камере на самом дрону“, каже Нинослав Аџибаба, један од оснивача "Easy Aerial".

Потом дрон препознаје да ли се неко или нешто креће по простору и, уколико је тако, алармира кога је потребно. Циљ ових система је да омогуће напредан, паметан и поуздан видео-надзор и интеграцију са другим системима паметне заштите.

Према његовим речима, због тога највећу примену има у системима хитних служби, попут хитне помоћи, ватрогасаца и ваздухопловства.

„Недавно нам је клијент постала полиција у Мајамију која је користила наше дронове за надгледање последњег Супербоула, а већ сарађујемо и са полицијом, ватрогасним службама и ваздухопловством у САД-у“, објашњава Аџибаба.

Употреба дрона на 5Г мрежи значи да се елиминише потреба да се радници хитних служби обучавају за управљање дроном, него се путем 5Г технологије то ради из контролног центра, уз потпуно одсуство кашњења у преносу података.

„Када смо постављали прву 5Г базну станицу, идеја нам је била да домаћим компанијама, стартапима и студентима омогућимо да своја решења тестирају овде, као да се налазе било где у свету. Успели смо чак да будемо и бржи, а позивамо све који имају решења или идеје да нам се јаве и да заједнички дођемо до конкретних примена, чак и пре него што се 5Г развије, како бисмо стекли увид у то шта нам ова напредна технологија доноси“, каже Саша Лековић, извршни директор технике у „Теленору“.

"Easy Aerial" је америчка компанија која је почела са радом 2015. године, а њихов развојни центар се налази у Научно-технолошком парку Београд. Своја иновативна решења развијају у Србији, док се финални производ прави у САД-у.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи