Аутомобил који је стварао и Џејмс Камерон – препознаје власника и реагује на расположење

На сајму електронике, из Штутгарта је стигао "Vision AVTR", аутомобил будућности инспирисан филмом „Аватар“ из 2009. године, редитеља Џејмса Камерона. И сам Камерон је учествовао у дизајнирању футуристичког возила. "Vision AVTR" нема управљач већ се њиме управља гестовима преко главне контролне јединице смештене у средини кабине. Ово је спој људског тела и аутомобила и почетак хумане роботизације, кажу стручњаци.

Осим што аутомобил повезује са новим филмом Аватар, ознака АВТР представља скраћеницу од "Advanced Vehicle Transformation", што би требало да значи да је цео концепт створен како би нагласио могуће промене у ауто-индустрији будућности. Комплетна конструкција јединствена је по томе што шасија и каросерија чине јединствену целину.

„Наша идеја је да бионичким дизајном аутомобила од њега направимо  'живо биће', и да доведемо до спајање човека и аутомобила у једно тело“, каже Олега Калеус из „Мерцедеса“.

Како истиче, то засад јесте научна фантастика, али се интензивно ради на трећој генерацији аутономне вожње која то омогућава.

Међу бројним иновацијама на овом аутомобилу издвајају се точкови који му омогућавају бочно кретање до угла од 30 степени, што значајно олакшава маневрисање у уским просторима и на паркингу.

„Нисам био сигуран као филмаџија да нешто овакво може да се произведе и креће, сада ми само остаје да овакве и сличне идеје пренесем у нови филм Аватар који радим“, наглашава прослављени филмски редитељ, Џејмс Камерон.

Возило је направљено од еколошких материјала и креће се на електрични погон, који напаја батерија од графена и органских једињења. Такође, препознаје власника и реагује на његово расположење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи