Астронаути више неће ићи у Бајконур, летеће америчким ракетама

Компанија „Спејс Екс“ планира да на пролеће пошаље два астронаута у свемир. То ће уједно бити и прва америчка свемирска летелица која ће носити Насине астронауте од када је „спејс-шатл“ програм обустављен 2011. године.

Даг Харли и Боб Бенкен наћи ће се у летелици „Кру дрегон“ (Crew Dragon) компаније „Спејс Екс“ (SpaceX), а њихов лет многи описују као почетак нове ере у америчком истраживању свемира.

Осим тога, то ће бити и први пут да свемирске летелице приватне компаније носе људе.

„Боб и ја смо били довољно срећни да нас одаберу. Док се приближавамо лансирању, прилично смо ужурбани. Све више времена проводимо у Калифорнији, јер се тамо обавља највећи посао у вези са 'Дрегоном'“, рекао је Даг за Атлантик.

Током припрема, прошли су све процедуре у хитним случајевима, увежбали се на механизмима летелице и испробали нова одела.

Два астронаута су за лет одабрана 2018. године. Извршни директор „Спејс Екса“ очекује да Бенкена и Харлија пошаље на Међународни свемирску станицу у априлу, мају или јуну.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи