„Каспијско морско чудовиште“ труне у луци, а могло би и да васкрсне

Некадашњи понос совјетских оружаних снага, екраноплан класе „луњ“ осмишљен као „летећи брод“ који лебди неколико метара изнад површине воде, данас труне у луци града Каспијска.

Совјетско војно руководство посветило је велику пажњу пројектовању и развоју екраноплана, за које се сматрало да ће дати велику предност и мобилност у евентуалном сукобу.

Екраноплани нису авиони нити ховеркрафти већ су категоризовани као бродови. Међутим, крећу се на веома посебан начин.

Они се крећу „лебдећи“ неколико метара изнад воде помоћу површинског потиска – отпора ваздуха који крила стварају у односу на површину.

„Луњ“ класу екраноплана покретало је осам млазних мотора „кузњецов НК-87“ од којих је сваки производио 127 килоњутна потиска.

Тело је било облика уобичајеног за све хидропланове са великом плочом на дну, која се служила да му омогући да „одскочи“ пред полетање.

Са крстарећом брзином од 550 километара на час, „луњ“ је био веома покретан и омогућавао покривање велике површине за релативно кратко време.

Летећа ракетна крстарица

Осим брзине, предност екраноплана у односу на конвенционалне бродове била је ниске висине летења био готово невидљив за радаре, а пошто није био уроњен у воду, ни дубинске мине нису представљале претњу по њега.

Намењен је био површинском поморском ратовању, а био наоружан са шест лансера „П-270 москит“ крстарећих противбродских ракета.

Није био без својих мана, додуше. Као и сви екраноплани, није могао да лети изнад неравне површине, тако да је зависио умногоме од временских услова и мирноће мора. Маневарске способности су им веома ограничене, а нису могли бити додатно оклопљени јер не би могли да узлете.

Једини примерак који је ушао у службу био је „Мд-160“, популарно назван и „Каспијско морско чудовиште“, 1987. године. Из употребе је повучен крајем деведесетих година, и од тада труне у Каспијску.

Васкрсавање екраноплана

Модернија верзија, названа „орлан“ (орлић), налази се у плану развоја новог државног програма наоружавања од 2018. до 2027. године.

Заменик премијера Јуриј Борисов најавио је 2018. године да се планира изградња прототипа.

„Државни програм наоружавања укључује и истраживање и развој 'орлана', као и његово унапређивање, а то прво подразумева конструкцију прототипа који ће бити наоружан ракетама“, рекао је Борисов.

Новом екраноплану намењена је улога заштите северне морске руте где је војна и цивилна инфраструктура слабо брањена.

Такође, предузимаће мисије патролирања, транспортовања и спасавања на мору.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи