Доказано: компјутерски програм прецизнији од радиолога у препознавању рака дојке

Компјутерски програм може да открије рак дојке на мамографским снимцима током рутинске контроле са већом тачношћу од радиолога и онколога, тврди тим истраживача који се нада да ће ово бити нови искорак у борби против овог глобалног убице.

Рак дојке један је од најчешћих карцинома код жена. Само током прошле године постављено је више од два милиона нових дијагноза.

Редован скрининг је од виталне важности за откривање првих знакова болести код пацијената који немају очигледне симптоме.

У Великој Британији се женама старијим од 50 година саветује да раде мамографско снимање на сваке три године, а резултате анализирају два независна стручњака.

Али, тумачење снимака оставља простора за грешке. Дешава се да се код здравих пацијената посумња на рак или пак, да се на време не уоче промене које упућују на болест. Зато су истраживачи „Гугл хелта“ унели у компјутерски програм вештачке интелигенције за откривање рака дојке више хиљада снимака жена из Велике Британије и Сједињених Држава.

Све снимке су већ прегледали онколози, али за разлику од клиничког окружења, у програм није уношена комплетна анамнеза пацијента која би могла да утиче на постављање дијагнозе.

Истраживачки тим је утврдио да њихов АИ модел може да утврди рак дојке са снимака са сличним нивоом прецизношћу као радиолози. Надаље, АИ је показао много мањи проценат погрешних дијагноза који се у Америци крећу око 5,7 одсто, односно 1,2 у Великој Британији.

„Што се раније открије рак дојке, то је, наравно, боље за пацијента. О овој технологији размишљамо као о начину да помогнемо стручњацима или пацијентима, да на крају, буду постављене што прецизније дијагнозе“, каже за АФП Доминик Кинг из Велике Британије, руководилац „Гугл хелта“.

Рачунар даје 'друго мишљење'

У Великој Британији снимке тумаче два радиолога, што је неопходан, али напоран процес.
Тим из „Гугл хелта“ је спровео експерименте, поредећи дијагнозе рачунара са одлуком првог читача мамографских снимака. Ако би се дијагнозе поклопиле, ти случајеви су означавани као решени.

Уколико би дијагнозе биле различите, онда су поређени са одлуком другог радиолога.
Студија коју су спровели Кинг и његов тим, објављена у часопису Нејчер, показала је да се коришћењем компјутерског програма за потрврђивање дијагнозе једног радиолога, може уштедети до 88 одсто радног оптерећења другог лекара.

Кен Јанг, лекар који води архиву мамографских снимака у истраживачким пројектима рака у Великој Британији, допринео је овом истраживању. Наглашава да је овај програм јединствен по томе што су у њега унети сви накнадни подаци до којих се дошло у клиничкој пракси од скоро 30.000 пацијената.

„Имамо узорак који је репрезентативан за све жене које долазе на мамографске скрининге. То укључује нетипичне и јединствене случајеве, веома тешке случајеве и све остале који су прошли кроз клиничку праксу“, додао је Јанг.

Тим наглашава да су потребна додатна истраживања, али да се надају како ће технологија једног дана сигурно моћи да се користи као 'друго мишљење' приликом постављања дијагнозе рака дојке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи