Илон Маск оптимиста – ускоро почињу пробни летови „Старшипа“

Директор компаније „Спејс икс“, Илон Маск, најавио је да ће моћни „Старшип“ бити лансиран у орбиту у наредних шест месеци.

Обележавајући једанаесту годишњицу прве успешне мисије, амерички предузетник, Илон Маск, саопштио је да је компанија „Спејс икс“ предала захтев за добијање дозволе за тестирање орбиталне свемирске летелице „Старшип“, која може да превози људе у Земљину орбиту, али и на Месец и Марс.

„Можда ће звучати лудо, али мислим да ћемо за мање од шест месеци покушати да полетимо у орбиту. Уколико радови на побољшању дизајна и производње и даље буду текли овим темпом, мислим да ће се то догодити тачно за неколико месеци“, најавио је Маск.

Током презентације финалне верзије „Старшипа“ у лабораторији „Спејс икса“ у Тексасу, Маск је нагласио да се предвиђа да ће прототип орбиталне летелице успети да достигне надморску висину од близу 20 хиљада километара, после чега ће покушати да напусте Земљину орбиту.

Како је приказано током презентације, „Старшип“ ће бити дуг 50 метара и девет метара у пречнику. Очекује се ће имати носивост од 150 тона. У свемир ће га лансирати ракета „Супер хеви“ која такође, има девет метара у пречнику и дуга је 68 метара.

„Супер хеви“ ракету моћи ће да покреће до 37 Раптор мотора, наводи Маск, али додаје да није сигуран да ће успети да оствари задату висину. Број мотора ће варирати у зависности од мисије, а минималан број који ће се користити за лансирање „Старшипа“ могао би бити око 24.

Иначе, ово није први орбитални тест који предузима „Спејс икс“, али је близу циља који је себи поставила компаније.

„'Старшип' ће бити најмоћнија ракета у историји која ће моћи да превози људе до Месеца, Марса, па и даље. Он ће омогућити да се превезе значајна количина терета и људи, а моћи ће да превезе чак 100 људи на дуготрајним, међупланетарним летовима“, истичу у компанији.

По завршетку пробних летова, у „Спејс иксу“ се надају да ће на први комерцијални лет „Старшип“ кренути 2021. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 17. септембар 2024.
15° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи