Квантни рачунари – будућност или стварност

Квантни рачунари су ових дана из сфере научне фантастике ушли у стварни свет, судећи бар према тврдњама компаније „Гугл“ која је објавила да њен први квантни рачунар може да решава проблеме изнад капацитета и брзине најснажнијих данашњих супер-рачунара.

Квантни рачунари који се сада спомињу и који су, у ствари, главни циљ многих технолошких компанија јер ће им они много олакшати пословање, за нас, обичне грађане, још увек неће бити доступни, нити потребни, наглашава гост Јутарњег програма, Радомир Лале Марковић, ИТ стручњак.

„Потребно је да се освоји технологија која ће омогућити да се анализа података која је сада у систему јединица и нула, поједностављено речено, код квантног рачунара ће се операције обављати симултано, моћи ће да буде и јединица и нула, што ће енормно убрзати обраду података“, додаје Марковић.

У извештају „Гуглових“ истраживача, који је накратко објављен на сајту Насе па уклоњен, тврди се да је њихов процесор био у стању да у року од три минута и 20 секунди изврши израчунавање за које би најнапреднијем класичним рачунару „Самиту“ требало, како се наводи, отприлике 10.000 година.

Гост Јутарњег програма сматра да се још увек са сигурношћу не може тврдити да је то и остварено у компанији „Гугл“ јер би та супер позиција освајања нове технологије њима донела огромну предност.

„Вест је објављена, па повучена. Онда се испоставило да су у питању неки научни радови. Радије бих да то још мало сачекамо да се то дефинитивно потврди“, напомиње Марковић.

Наравно, није случајно што је баш „Гугл“ одлучио да буде лидер у тој области јер је њихов цео посао заснован на обради велике количине података. Када би успели да освоје ту технологију то би њима створило огромну предност у односу на друге технолошке компаније, закључује гост Јутарњег програма, Лале Марковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи