Европски суд правде пресудио: „право на заборављање“ важи само на територији Европске уније

Компанија „Гугл“ је однела победу у главном случају који је против ње водио Брисел, пошто је пресуђено да не мора на своје претраживаче широм света да прошири европске прописе о „праву на заборављање“.

Европски суд правде пресудио је да „према закону Европске уније не постоји обавеза претраживача“ да ван граница њених чланица примењује одлуку суда из 2014. године према којој људи имају право да контролишу шта ће се појавити када неко укуца њихово име на интернету.

Међутим, у одлуци суда се додаје да оператер претраживача мора да предузме мере како би одвратио кориснике интернета да иду ван Европске уније како би пронашли информације, преноси АП.

Како се наводи, овај спор је нагласио потребу за пажљивим одмеравањем између права на заштиту приватних података личности и права јавности да буде обавештена. Поред тога, поставља се и питање како применити различите законске надлежности када интернет не познаје границе.

„Право на заборав“ било је засновано на одлуци Европског суда правде из 2014. године по којој је компанија „Гугл“ била у обавези да избрише „неадекватне, небитне или више неважне“ податке из резултата претраге на лични захтев заинтересоване особе.

Годину дана касније, Француска је тражила од компаније да уклони резултате на свим својим претраживачима, а не само на европским веб локацијама попут www.google.fr.

Суд је саопштио да таква примена на територијама ван Европске уније није легална.

Они који су се залагали за проширење прописа тврде да је на интернету лако прећи са националних верзија веб странице на оне ван Европске уније како би нашли уклоњене информације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи