Више не постоји отворени интернет

У данашње време супербрзог интернета, мрежа и паметних телефона, савременој млађој генерацији тешко је објаснити како је изгледао живот пре њиховог доласка. Социолог Далибор Петровић објашњава колико су се друштвени односи заправо променили, али и сам интернет.

Данашњи интернет се, према речима социолога Далибора Петровића, доста променио.

„Заправо, некадашњи интернет нестаје. Интернет је некада био отворена платформа у коју сте могли да укуцате неку реч и претраживачи вам нису унапред давали резултате путем алгоритама, него сте ви само претраживали“, каже Петровић.

Данас, како је навео, интернет је затворен и личи на телевизију, где имате канале које бирате, само су на интернету у питању апликације.

„Заборавили смо отвореност интернета. Оно што је његова основна предност и драж се изгубило, а неки садржаји који су контролисани су постали доминантни“, наводи Петровић.

Према његовим речима, свака технологија је одраз идеје и друштвене идеологије по којој се живи, а данас се живи у свету који се у последњих 200 година непрестано убрзава.

Петровић сматра да је интернет драматично убрзао сваки аспект нашег живота.

„Мој колега је заборавио да понесе телефоне када је ишао на годишњи одмор и тих две, три недеље без њих се одморио као никада пре. У таквим ситуацијама ми заправо видимо да се налазимо у једном жрвњу који нас меље“, истиче Петровић.

Данашњи образац друштвености је мрежна друштвеност у коју је уткан свако од нас и за разлику од некадашње друштвености, ова данашња је, како каже Петровић, заснована на избору.

„Некада су друштвени односи били дати, а данас се заснивају на избору. Ви можете да укључите или искључите некога. Можете да проширите број контаката, што чини да међусобни односи постану плићи“, објашњава Петровић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи