Друмски „електрошок“ – половина возила до 2025. на струју

У последње две недеље било је неколико премијера електричних и хибридних аутомобила у Европи са ценама испод 30.000 евра. Аналитичари кажу да ће до 2025. године однос продатих електричних и хибридних возила у односу на дизелаше и бензинце бити пола-пола.

Основни разлог за смањење цене батерија је масовна производња електромобила. Трајање батерије, кажу јапански стручњаци већ сада може да буде чак 22 године, што решава еколошке дилеме и доноси велику предност електроаутомобилима.

Стручњаци Опела истичу да је фаза развоја и испитивања прошла и да су спремни да тржишту већ следеће године понуде прву електричну „корсу“ са дометом од 340 километара и ценом испод 30.000 евра.

Ако се узму донације држава чланица ЕУ и предности од путарине, паркирања и вожње у градском језгру овакав аутомобил могао би да се исплати у потпуности за пет до осам година, а његова цена за купца би била уз субвенцију испод 15.000 евра.

„Почиње потпуно нова ера у аутоиндустрији, почиње масовна производња и употреба електроаутомобила. Новост је да ћемо и ми као произвођачи улагати у инфраструктуру за пуњење, а као први нудимо у цену возила и пуњач од 11 киловата за вашу гаражу“, каже

„Фолксваген“ већ нуди на свом сајту куповину новог електровозила испод 30.000 евра уз које добијате 2000 киловат-часова струје бесплатно. Сви произвођачи сада дају гаранцију на батерију дужу од седам година, а први пут је и једно од најпознатијих теренских возила „џип“ добило и електропогон.

„Крајслер“ има намеру да до 2025 године сви теренци „џип“ иду на струју. Кажу то није мода већ револуција која ће оне који не буду били спремни избрисати са карте аутомобилских марки.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи