„Бугати“ открио своју нову „звезду“

Калифорнијски Пебл Бич био је позорница на којој је „Бугати“ представио нови хипераутомобил „диво“, код којег је посебна пажња поклоњена аеродинамичности, бољој контроли, пријањању и укупном понашању на путу.

Упркос томе што је изглед „дива“ базиран на „хирону“, бројне промене промене због боље аеродинамичности дају му потпуно другачији изглед. Баш због тога што су инжењери хтели да поправе „хиронову“ контролу и понашање на друму, „диво“ је дизајнерски отишао у другом правцу.

Предња решетка је задржана, али је остатак предњег дела добио потпуно нови изглед. Светла су сада постављена вертикално, а додатни отвори задужени су за бољи проток ваздуха ради бољег хлађења. Велики предњи спојлер у великој мери доприноси стабилизацији и пријањању.

Кров је такође осмишљен да при великим брзинама доводи ваздух до „монструозног“ осмолитарског, шеснаестоцилиндричног мотора, а покретни задњи спојлер је за петину већи од оног на „хирону“ и осим своје примарне улоге служи и као ваздушна кочница.

Због свих измена, „диво“ ствара 90 килограма аеродинамичког потиска више него „хирон“. Уз све то, „диво“ је 35 килограма лакши од „хирона“ због веће употребе угљеничних влакана, као и лакших точкова.

Боља контрола и пријањање омогућили су „диву“ да круг на стази Нардо пређе осам секунди брже у односу на „хирон“, иако испод хаубе и један и други имају исту звер од 1.500 коњских снага.

Занимљиво је да „Бугати“ није открио време убрзања од 0 до 100 километара на час, али јесте максималну брзину, која износи 380 километара на час.

„Бугатијева“ нова звезда кошта 5,8 милиона долара, а биће их направљено 40 комада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи