Главобоља за НАТО – нова кинеска ракета великог домета

Са дометом већим од 300 километара, могућношћу да једри на висини од 30 километара, са већим радаром и бољим сензорима, нова кинеска ракета веома великог домета разлог је за главобољу западних војних званичника, пише портал „Популар сајенс“.

Раније током месеца, кинески ловац Ј-16 је испалио нову велику хиперсоничну ракету, успешно уништивши дрон са великог растојања.

Гледајући фотографије полетања, нова ракета је дуга 5,8 метара, пречника 33 центиметра. Има четири репна крила. Према свим подацима и извештајима, ракета спада у категорију ваздух–ваздух веома великог домета (VLRAAM - Very Long Range Anti-Aircraft Missile), са дометом од преко 300 километара.

То значи да та ракета има далеко већи домет од било ког америчког или НАТО ваздух–ваздух пројектила. Осим тога, њен снажни мотор ће постизати брзину шест пута већу од брзине звука, што ће додатно повећати зону онемогућеног бекства (зону у којој мета не може да избегне ракету).

Још једна велика предност њене величине је могућност да се на њу смести АЕСА радар (Active Electronically Scanned), који је три до четири пута већи од радарских система на сличним пројектилима.

Он ће омогућити додатну дигиталну прилагодљивост, чиме ће допринети већој ефективности против далеких и невидљивих (стелт) мета. Такође ће бити отпорнији на електронске противмере, попут ометања.

Помоћни сензор је инфрацрвени, електро-оптички претраживач који може да идентификује и лоцира мете попут ваздушних танкера или контролно-радарских летелица.

Посебно је занимљива могућност једрења. Недавно објављени извештај са пекиншког Инсититута за контролну и електронску технологију утврдио је да ће се средњи део лета (између лансирања и прилажења мети) бити на висини од 30 километара.

Летење у таквој средини ниског ваздушног притиска и малог отпора ће омогућити ракети да повећа домет. Такође, једрење на великим брзинама ће отежати могућност да је непријатељске летелице или ваздушна одбрана оборе.

Коначно, велика висина ће омогућити ракети неуобичајени угао напада на мете испод ње, што ће смањити расположиво време избегавања.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи