Читај ми!

Три деценије од смрти Боба Марлија

Чувене мелодије легенде регеа данас одјекују широм Јамајке. У Музеју Боба Марлија у Кингстону, обожаваоци одају пошту великом уметнику, који је преминуо пре 30 година. Марлијева музика и даље је веома слушана, а бројни музичари који обрађују и изводе његове песме чувају их од заборава.

Светска иконa реге музике, Јамајканац Неста Роберт Марли, познатији као Боб Марли, умро је пре тачно 30 година, 11. маја 1981. године, оставивши за собом незаборавне песме као што су I Shot the Sheriff, One love, No woman no cry, Could You Be Loved, Three little birds и многе друге.

Љубитељи реге музике широм света ових дана подсећају се не само највећих хитова, већ и порука које је кроз музику Боб Марли слао. Легенда реге музике јасно је позвала на борбу против неправде, бранећи сиромашне и угњетаване.

Рођен 6. фебруара 1945. године на Јамајци, Марли је вероватно прва светска музичка звезда пореклом из земље трећег света. Популаризовао је реге музику ван граница Јамајке и једини је реге музичар који је стекао статус светске суперзвезде.

Албум-компилација "Legend" издат три године после његове смрти најпродаванији је реге албум на свету и продат је у 25 милиона примерака.

Наслеђе ропства и свест о афричкој домовини увек се осећала у његовој музици, чак и кад је освојио слушаоце Запада. Први сингл издао је 1962. године, када је имао само 16 година, а већ идуће године, заједно са пријатељима Банијем Ливингстоном и Питером Тошом форимрао је групу „Вејлерс" ("Тhe Wailers").

Са супругом Ритом и „Вејлерсима" одлази у САД где, иако католик, постаје опседнут растафаријанском вером у коју и прелази убрзо по повратку на Јамајку 1966. године и почиње да носи своје препознатљиве дредове.

Музиком је настојао да пренесе поруку љубави и мира и у јуну 1979. године одликован је медаљом Уједињених нација за мир.

Последњи концерт одржао је у Питсбургу 1980. године упркос сазнању да се рак на ножном палцу, као последица занемарене повреде приликом играња фудбала са новинарском екипом на турнеји по Француској, проширио на плућа и мозак.

Марли је умро у болници у Мајамију 1981. године. Иако је био у браку само са Ритом, иза себе је оставио 12 деце рођене из ванбрачних веза.

Марлијево тело пребачено је на Јамајку и смештено у посебан маузолеј у родном месту селу Најн Мајл. Његовој сахрани, на којој су примењени обичаји и етиопског православља и растафаријанства, присуствовали су највиши званичници Јамајке и на хиљаде обожавалаца.

Остао је упамћен као велики борац за права сиромашних и обесправљених и један од најбољих музичара своје генерације. У Србији је чак добио и споменик и то у месту Банатски Соколац.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару