Читај ми!

Отворена спомен кућа Тошета Проеског

Спомен кућа у облику крста, у којој је хронолошки приказан кратак живот Тошета Проеског, отворена је данас у Крушеву, његовом родном граду. Отварању је присуствовало више стотина грађана и гостију из иностранства.

Стиховима песме Крушево, које је рецитовао глумац Раде Шербеџија и уз музику македонског гитаристе Влатка Стефановског, данас је у Крушеву отворена спомен кућа посвећена македонској и балканској музичкој звезди, трагично преминулом Тошету Проеском.

Кућа у форми крста налази у његовом родном Крушеву, а у њој је хронолошки приказан кратак живот Проеског, од детињства и тинејџерских година, до периода када је достигао врх каријере. Изложено је више фотографија и 350 аутентичних експоната, власништво породице Проески.

У центру куће налази се молитвеник са свим верским предметима које је Тоше поседовао и неколико његових написаних размишљања и животне филозофије. Ту су и музички студио у коме је Тоше компоновао, и дневна соба, пренета из његове куће у Скопљу.

Најрепрезентативнији део куће су две воштане фигуре у природној величини.

Отварању је присуствовало више стотина грађана и гостију из иностранства.

Од овога дана, Крушево, његов родни град, град његовог духовног мира и стваралачког неспокоја, биће мала звезда која ће скупљати енергију која ће пулсирати у духу сећања на Тошета, рекао је Андреј Николовски, директор Међународне фондације Тоше Проески.

Спомен кућа, која се простире на 870 квадратних метара и финансирана је од македонске владе, од сутра ће бити отворена за јавност.

Проески је рођен 25. јануара 1981. године, а погинуо је 16. октобра 2007. у саобраћајној несрећи на ауто путу Загреб-Липовац, близи Нове Градишке у Хрватској.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару