Читај ми!

Медијска мобилизација због венчања века

Будући да стручњаци процењују да ће две милијарде људи у петак пратити краљевско венчање, хиљаде новинара из свих крајева света сјатиће се у Лондон. Енормне своте новца издвајају се за ексклузивне локације како би видео снимци, фотографије и звук стигли до заинтересованих преко ТВ и радио апарата, компјутера и штампаних медија.

Телевизијске станице, штампани и електронски медији од Маниле до Мексика послали су своје извештаче у Лондон како би пратили венчање принца Вилијама и Кејт Мидлтон, прво у добу Интернета и 24-часовних вести.

Краљевско венчање пратиће хиљаде новинара тако да ће и они који су остали без позивница бити упознати са сваким детаљем церемоније, уколико то желе.

Очекује се да ће две милијарде људи широм света пратити венчање 29. априла, у поређењу са око 750 милиона који су гледали венчање Вилијамових родитеља, принца Чарлса и Дајане.

Енормне своте новца дају се за снимање у Вестминстерској опатији, као и за најбоља места за фотографисање првог пољупца пара на балкону Бакингемске палате.

„То је велики медијски догађај сезоне зато што је весеље у питању. Ове године имали смо трагедију за трагедијом са ратовима и земљотресом", рекао је Макс Клифорд, водећи консултант за односе са јавношћу у Британији.

Британски јавни сервис Би-Би-Си послаће најмање 550 људи и 100 камера како би пратили церемонију и процесију.

Око 140 камиона за емитовање сместиће се у близини Бакингемске палате и 48 телевизијских студија је изграђено специјално за ту прилику.

Кристофер Вајлд из Асоцијације страних медија у Лондону рекао је да никада није видео нешто слично.

„Веће интересовање постоји за овај догађај него за било који други, укључујући и финансијску кризу", рекао је Вајлд.

Нарочито интересовање влада у САД и бившим земљама Комонвелта, али и Немачкој где је планиран пренос венчања у 16 биоскопа широм земље.

Венчање ће такође бити емитовано и у Пакистану где медији свакодневно прате дешавања, затим у Малезији и на Филипинима, као и у Кини, Мексику и Бразилу.

У Европи се очекује да ће око 260 милиона пратити церемонију.

Тимови новинара очекују се из Аустралије, Канаде и са Новог Зеланда док ће само амерички Си-Ен-Ен (CNN) послати 50 новинара.

Венчање века, које ће коштати више од 30 милиона фунти, али и остварити далеко већу зараду за британску привреду, организовано је до најситнијег детаља.

Церемонија ће бити емитована у директном преносу путем телевизије и Интернета, а краљевски званичници ће детаље са тог догађаја редивно уносити на налоге на Твитеру, Фејсбуку и блогове.

Временске разлике правиће велике тешкоће у преношењу будући да ће 11 сати у Лондону за гледаоце у Њујорку бити веома рано - шест часова ујутру. Међутим, по свему судећи, ништа не може да смањи ентузијазам заинтересованих.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару