Краљевско венчање или краљевска зарада?

Предстојеће венчање принца Вилијама и Кејт Мидлтон осим што ће разнежити људе широм света, засигурно ће и позитивно утицати на британски буџет. Сувенири, поштанске марке, па чак и свадбено пиво увелико се продају Британцима, али и туристима којих је све више.

И венчање може да помогне економији једне земље, посебно ако је краљевско. Барем се томе надају Британци. Свадба 21. века, како је прозвано венчање принца Вилијама и Кејт Мидлтон, према неким проценама, могла би да донесе зараду од више од пола милијарде фунти, и то само од продаје сувенира, хране и пића.

Можда британској економији и не иде најбоље, али чини се да Британци ових дана више брину о краљевском венчању него о инфлацији и дефициту. Свадбена еуфорија тресе Острвљане, али и самог младожењу, принца Вилијама, другог у наследном реду британске круне.

„Рекао сам пре неки дан на проби венчања да ми колена клецају и да осећам нервозу, али се радујем ономе што предстоји, мада има још много посла да се обави у наредне четири недеље", изјавио је узбуђени принц.

Све је у знаку „свадбоманије" од колача и торти за венчање, свадбеног пива, стрипова и кованица са ликом Вилијама и Кејт, све до њихових двојника у кочијама.

„Ако погледате све ове припреме и еуфорију око венчања, видећете колико је то заиста маштовито и забавно", објаснила је Харијет Хејстингс, шеф производње колача и бисквита.

Венчање је покренуло читаву индустрију. Производи се храна и пиће, израђују сувенири. Трговци задовољно трљају руке, јер се зарада већ сада мери стотинама милиона фунти.

„То је изванредна прилика за малопродајне ланце и они су је зграбили оберучке. Зарада вероватно неће бити тако велика као за венчање принца Чарлса и лејди Дајане пре 30 година, али ће ипак бити позамашна", истакао је Џошуа Бамфилд из Центра за истраживање малопродаје.

Свадбена церемонија, заказана за 29. април, окупиће око 1.900 званица из целог света, од краљевских породица и британске политичке елите, до звезда попут Елтона Џона, Пола Макартнија, Дејвида и Викторије Бекам.

Стручњак за односе с јавношћу, Сју Волстенхолм, каже за РТС да ће то бити прави медијски спектакл.

„Дан краљевског венчања проглашен је нерадним, што веома радује Британце. Биће то празнични дан, са прославама и весељем. Очекује се огроман медијски публицитет. Си Ен Ен је у Јапан због нуклеарне кризе послао 40 људи, а на краљевско венчање у Лондон шаље чак 400 новинара, сниматеља, продуцената и техничара", изјавила је Сју Волстенхолм, професорка Универзитета Ексетер.

Волстенхолмова је додала да ће то, уз велики број туриста, свакако бити добро за економију Велике Британије.

Када се церемонија заврши, осим младенаца, задовољан би могао да буде и британски министар финансија, ако приходи од венчања макар делимично покрију ограман мањак у буџету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару