Читај ми!

Одбројавање до краљевског венчања године – све о необичној норвешкој принцези и њеном веренику шаману

За мање од десет дана у Норвешкој ће се одржати краљевско венчање године. Принцеза Марта Луиз удаће се за свог вереника, самозваног шамана, Американца Дурека Верета.

Одбројавају се последњи дани пред краљевско венчање године, а можда и деценије, с обзиром на све контроверзе које прате необичан пар који ће судбоносно „да” изговорити 31. августа у бајковитом амбијенту Геирангерфјорда на западу Норвешке. 

Интересовање медија је огромно јер, и када је пре две године објављена званична веридба, мало ко је веровао да ће до венчања заиста и да дође.

А шта је то толико скандалозно због чега овај средовечни пар, који само жели да озакони своју љубав, привлачи толику пажњу јавности?

Да се укидање закона о мушкој примогенитури, усвојено у Норвешкој 1990, примењује ретроактивно, најстарија ћерка краља Харалда, 52-годишња принцеза Марта Луиз, била би престолонаследница.

Али није. Круну ће наследити њен млађи брат Хокон, а потом његова најстарија ћерка. 

Мартин необичан живот константно је под будним оком норвешке јавности, посебно због њених афинитета према паранормалним појавама, тврдњи да је видовита и да прича с анђелима, а поготово откако је ова разведена мајка три ћерке, чији је први супруг извршио самоубиство, у вези са тамнопутим америчким гуруом и бисексуалцем, који има бројне следбенике у Холивуду.

По професији је физиотерапеут, али је каријеру остварила у индустрији забаве, основавши компанију која се бави екранизацијом норвешких бајки и народних прича.

Са вереником има школу алтернативне терапије.

Пар је претпрошлог лета објавио веридбу, коју је краљевска породица прихватила, али је после неколико месеци саопштено да принцеза више неће представљати краљевску кућу и да будући брачни пар нема право да користи и помиње краљевску породицу на својим каналима на друштвеним мрежама и у комерцијалне сврхе. Краљ је дозволио да Марта и даље носи титулу принцезе.

О својим паранормалним способностима принцеза је причала својевремено у једном подкасту, откривши колико је била осетљива још у детињству, али да је своје способности препознала тек када је одрасла.

Када је била мала, краљевска породица је живела на имању Скаугум у Аскеру, недалеко од Осла.

Присећајући се свог детињства, испричала је и необичну причу.

„Привиђало ми се свашта кад сам била у својој соби. Била сам престрављена када сам спавала ноћу. Имала сам осећај гушења. Тек у одраслој доби родитељи су ми рекли да је један нациста извршио самоубиство у мојој соби. Зато сам тамо имала ноћне море, сада то разумем”, открила је принцеза.

Током Другог светског рата, немачки нацисти су живели на имању Скаугум, а неки од њих су, када је стигла вест о немачкој предаји, ту и извршили самоубиство. Један од њих управо је био у спаваћој соби принцезе Марте Луиз.

Колико год да је Мартина биографија неуобичајена за једну припадницу краљевске породице, биографија њеног, три године млађег изабраника је, благо речено, проблематична.

Ту има свега: од затворских казни, оптужби за породично насиље, јер је својевремено премлатио свог партнера, продаје медаљона који наводно лече од ковида, те туторијала како из вагине обрисати отиске бивших партнера, контрадикторних изјава о томе да је имао трансплантацију бубрега, трахеотомију, доживео клиничку смрт, о чему не постоје никакви докази, те тврдњи да припада „рептилској раси” или да је реинкарнација египатског фараона.

Медији су једва дочекали да прочепркају по биографији будућег краљевог зета, а у откривању пикантних детаља посебно предњачи таблоид Се ог Хор, који је својевремено објавио и интервју са Дурековим бившим дечком, Хенком Гринбергом, за који је добио и ексклузивне фотографије, које је Гринберг дебело наплатио, уз оправдање да му Верет ионако дугује новац.

Од маја прошле године исти таблоид објављује и интервјуе са Веретовом мајком, 80-годишњом Верушком Уркарт, која је о рођеном детету испричала све најгоре и упозорила Норвежане да је он, како је рекла, опасан човек и лажов, врло харизматичан, који је принцези испрао мозак.

И док се традиционалним норвешким монархистима диже коса на глави од помисли с ким ће се ородити краљевска породица, у хотелу Унион, смештеном у спектакуларном пејзажу норвешког Геирангерфјорда, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, све је спремно за догађај какав се не памти.

Свадба ће трајати три дана. Док ће се сам чин венчања обавити у суботу, 31. августа, гости ће пристизати већ два дана раније, у четвртак, када је предвиђена и опуштена журка упознавања. Сутрадан је организовано крстарење Геирангерфјордом, а увече забава у хотелу у латиноамеричком стилу.

За венчање, које ће обавити свештеница локалне парохије, предвиђен је свечани дрес код и за даме и за господу – што гламурозније, то боље. Бела боја је дамама стриктно забрањена.

За сада се не зна какву ће венчаницу носити млада, али се претпоставља да су за стајлинг задужени локални дизајнери.

Листа званица није још објављена, иако се са сигурношћу зна да ће свадби присуствовати цела краљевска породица: краљ Харалд и краљица Соња, принцезин млађи брат Хокон, његова супруга Мете Марит и њихова деца, принцеза Ингрид Александра и принц Свере Магнус, као и три ћерке Марте Луиз из брака са писцем Аријем Беном: Мод Анђелика, Леа Исадора и Ема Талула Бен.

Осим породице, очекују се и гости из других европских краљевских породица, пре свега скандинавских. 

четвртак, 22. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару