Читај ми!

Рођендан краља Чарлса Трећег, Виндзори на балкону и Кејт у елегантном издању

Олујна киша није успела да спречи и помути прославу званичног државног рођендана британског краља Чарлса Трећег, која је познатија под својим војним називом –Trooping the Colour или Смотра заставе војних јединица краљевске куће Виндзора.

Рођендан краља Чарлса Трећег, Виндзори на балкону и Кејт у елегантном издању Рођендан краља Чарлса Трећег, Виндзори на балкону и Кејт у елегантном издању

Краљев званични рођендан

Традиција да британски суверен има званични и приватни рођендан датира из 1748. године када је краљ Џорџ Други пожелео да за свој рођендан организује војну параду за народ, али, пошто је био рођен у новембру, временски услови то нису омогућавали.

Зато је одлучено да се краљев званични рођендан обележава једне суботе по избору у јуну.

Очекивало би се да краљ Чарлс Трећи, рођен 14. новембра 1948. године, ужива у лепом летњем времену барем током званичног рођендана.

Но, војну параду је ове године пратила олујна киша са толико јаким налетима да су принцеза од Велса Кетрин и њена кћерка принцеза Шарлота брисале стакла на краљевској кочији како би виделе народ коме машу док се креће краљевска процесија.

Сама Смотра заставе одржава се на полигону Краљевске коњичке гарде, који се налази на супротној страни Мала – улице, која Бакингемску палату спаја са Трафалгар сквером, као и седиштима Владе Вајтхолом и премијера улицом Даунинг.

Зато чланови краљевске породице у кочијама прелазе ту раздаљину, осим уколико учествују у самој војној паради.

Смотра заставе

Ове године су са трупама јахали принц од Велса Вилијам, краљевска принцеза Ана, легенда олимпијског коњичког спорта, и њен млађи брат војвода од Единбурга Едвард.

За окупљене масе народе, које нису узмакле пред олујом, осим краља Чарлса најважније је било прво јавно појављивање принцезе од Велса Кетрин откако је у јануару подвргнута операцији абдомена, да би касније потврдила да се, као и сам британски суверен, лечи од рака.

Принцеза није разочарала поштоваоце, појавивши се прво на прозору зграде Краљевске коњичке гарде, а затим и у краљевској процесији

„Моја лепа Кејт“

Принцеза од Велса носила је бело-црну хаљину креаторке Џени Пакам са огромном машном, шешир Филипа Трејсија и брош Ирске краљевске гарде чији је почасни пуковник.

Медији њену елеганцију и појаву пореде са легендарним костимом, који је Одри Хепберн у улози Елајзе Дулитл носила у мјузиклу „Моја лепа госпођице“ (My Fair Lady) из 1964. године.

Њена кћерка Шарлота носила је супротно координисану црно-белу хаљину у складу са све чешћим обичајем да се славне мајке и кћерке облаче у тандему за јавне догађаје.

Иако је у интервјуу за британске медије принцеза од Велса признала да су јој „неки дани бољи, а други лошији“ током хемотерапије, појављивање на Смотри заставе остаће упамћено као један од најснажнијих модних, али и емотивних момената у историји краљевске породице Виндзора.

У њену част, ове године је проношена застава 9. јединице Ирске гарде чији је покровитељ и почасни пуковник.

Краљ не слуша лекаре

За сваки краљевски рођендан бира се застава једне јединице, која ће бити пронета дуж војне параде.

По повратку на простор испред Бакингемске палате, краљ Чарлс је по изузетно снажној киши у ставу мирно испратио дефиле свих трупа краљевске куће.

Коментатори су се тим поводом осврнули на недавну опаску краљице Камиле да суверен, који се такође лечи од рака, „не слуша савете лекара и не зна да прикочи“.

После обележавања осамдесете годишњице Дана Д и данашње смотре, британски краљ ће до краја месеца бити домаћин јапанском цару и царици чија се посета најављује као историјска осам деценија по окончању Другог светског рата када су две земље биле у војном сукобу.

Виндзори на осунчаном балкону

Централном краљевском догађају – појављивању целокупне краљевске породице на балкону Бакингемске палате, претходило је испаљивање 41 плотуна из топова распоређеним у оближњем Зеленом парку.

Десет топова активно су коришћени у борбама у Првом и Другом светском рату и представљају својеврсне војне реликвије.

Иначе, сам обичај датира из времена једрењака када су бродови пред улазак у луку морали да испразне 21 топ од муниције како би показали да су мирољубиви.

Томе се додаје још 20 плотуна пошто се салва испаљује из краљевског парка.

Тим пред излазак краљевске породице на балкон, док је велика маса народа корачала ка Палати Малом држећи кишобране, сунце је сменило кишу у прави час за традиционални прелет Краљевске авијације.

Краљевска породица била је предвођена краљем Чарлсом и краљицом Камилом чији је предак и грађевинар Томас Кјубит саградио целокупну источну фасаду Бакингемске палате укључујући и сам балкон.

Престолонаследнички пар био је праћен децом – принчевима Џорджом и Луијем, али и принцезом Шарлотом, а ту су биле и породице краљеве сестре принцезе Ане и брата војводе од Единбурга Едварда.

Најстарију генерацију представљали су војводе од Глостера и Кента – унуци краља Џорџа Петог, прадеде актуелног британског суверена.

Као што се и очекује и једва коментарише, на балкону није било краљевог млађег сина Харија, ни брата војводе од Јорка Ендрјуа, који су и даље на зачељу популарности чланова куће Виндзора.

Надлет Црвених стрела

По традицији, краљевски рођендан кулминирао је надлетом тридесет четири летелице Краљевске авијације.

Централни тренутак је надлет Црвених стрела, које су и овога пута испустиле црвено бело плави траг шездесету годину заредом.

Иначе, појављивање краљевске породице на балкону Бакингемске палате традиција је коју је ове супруг краљице Викторије Алберт у време Велике изложбе у Лондону 1851. године.

Тај тренутак је централни догађај у годишњем краљевском календару, јер за разлику од годишњег обраћања монарха парламенту, представља сусрет са народом.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије